CHP’li Öztunç’tan Karaismailoğlu’na: Cengiz İnşaat’ın CEO’su musun yoksa bakan mı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Rize İkizdere‘de açılmak istenen taş ocaklarının ihalesiz bir şekilde Cengiz İnşaat‘a verilmesine dair iddialara Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun hala yanıt vermemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ali Öztunç, Bakan Karaismailoğlu’nun sessiz kalarak iddiaları savuşturmaya çalıştığına dikkat çekti.

‘Algı oluşturmaya çalışıyor’

CHP’li Ali Öztunç, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı bir canlı yayında İkizdere’yle ilgili açıklamalarına da değinerek, şunları söyledi:

Kurmaca bir programla İkizdere’yle ilgili algı oluşturmaya çalışıyor. Onu da beceremiyor, yanlış bilgiler veriyor. İkizdere’deki taş ocaklarında, işletmesi süresini 2 yıl diyor, açsın proje tanıtım dosyalarına baksın. Cevizlik taş ocağı için öngörülen süre yaklaşık 3 yıl. Kapasite artış talebi reddedilmeseydi, bu süre 4,5 yıl olacaktı. Cengiz adına başvuru yaptığı Gürdere taş ocağının işletme süre ise, 5 yıl.”

Karaismailoğlu, katıldığı programda taş ocağına karşı çıkan bölge halkı için ‘marjinal gruplar’ demiş, bölge halkı da çektikleri videoyla bakana yanıt vermişlerdi.

 

‘Resmi evrak sahteciliği yapıyorlar’

“Devletin bir kurumu, başka bir kurumunu açıkça aldatıyor” diyen Ali Öztunç, şu açıklamalarla devam etti:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, İkizdere’de taş ocağı işletmesi, hukuken mümkün değildir. Çünkü, İyidere Lojistik planlarının ÇED raporunda açıkça, yeni bir taş ocağı işletmesi kurmayacaklarını, mevcuttaki ocaklardan taş alacaklarını yazmışlardır. Şimdi de en uygun taşlar burada vardı diyorlar. Bu uygunluğu, İyidere’nin ÇED raporu sunulmadan önce tespit etmeleri gerekirdi. Devletin bir kurumu, başka kurumunu açıkça aldatıyor. Bu bir suçtur. Resmi evrak sahteciliği yapıyorlar. Bu sayede, İyidere Lojistik limanının toplamda ne kadar çevresel zarara yol açacağını Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gizliyorlar.”

‘Tek ÇED süreci işletilmeli’

Öztunç, İyidere Lojistik limanı ile İkizdere’deki taş ocağı projeleriyle ilgili tek ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci işletilmesi gerektiğini dile getirdi:

Yönetmelik bu durumda tek ÇED başvurusunu zorunlu tutmuş. Ama, Bakanlık ve Cengiz İnşaat ortaklığı, liman projesi ile taş ocağı projeleri için, birbirinden ayrı projelermiş gibi ayrı ayrı başvurular yapmış. Hiçbir başvuru dosyasında, diğer projelerle ilgili bilgi yok. Her üç başvuru iptal edilmeli, tek ÇED süreci işletilmeli. Nasıl ki, dün akşam Bakan Karaismailoğlu, İkizdere’yi sorduklarında, İyidere’deki limanı övüyorsa; ÇED raporunda da her üç projeyi aynı anda anlatması gerekirdi.”

‘Savuşturmaya çalışıyorlar’

Bakanlığının, Cengiz İnşaat adına başvuru yaptığı iddialarına karşı, hiçbir yanıt verilmemesini değerlendiren CHP Maraş Milletvekili, sessiz kalarak iddiaları savuşturmaya çalıştıklarını söyledi:

Sessiz kalarak iddiaları savuşturmaya çalışıyorlar ama bu halk bunu yutmaz. Bakan, açık bir şekilde Cengiz İnşaat adına proje başvurular yapıyor, devletin kurumlarını aldatıyor. Her şey belgesiyle ortada. Bakan, yeni ağaç dikme sözünü, keseceği ağaçlar yerine değil de, verdiği her on yalan bilgi üzerinden verse, kuraklık riskimiz ortadan kalkar.”

CHP’li Öztunç, Bakan Karaismailoğlu’yla ilgili, “Cengiz İnşaata kendi CEO’larının dahi bu kadar hizmeti olmamıştır. Kimse, kimse adına bu derece mevkisini de tehlikeye atacak derecede suç işlemez. Burada Bakan’a sormak istiyoruz, Sayın Bakan, sen Cengiz İnşaatın CEO’su musun yoksa devletin bakanı mı?” dedi.