CHP Doğa Hakları Genel Başkan Yardımcılığı 2020 mart ayında gerçekleşen doğa hakları ihlalleriyle ilgili rapor yayımladı. Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında bir çok iş alanının durma noktasına geldiğinin belirtildiği raporda, alınan tedbirlerin maden, enerji ve inşaat sektörlerinde uygulama alanı bulamadığı vurgulandı. Bu çerçevede değinilen projeler şöyle: Kanal İstanbul ihalesi, Bursa Yenişehir Kirazlıyayla, Artvin Cerattepe, Yusufeli gibi yerlerde maden ve enerji firmalarının hızlandırılan inşaat çalışmaları, Kahramanmaraş Afşin’de kurulmak istenen termik santral.
Raporda ayrıca mart ayında toplam 37 adet ÇED Olumlu Kararı verildiğine, Muğla Çıtlık’ta ormanda yapılan ağaç kesimlerine ve Hasankeyf’in sular altında da kaldığına dikkat çekildi.
Raporu CHP MYK toplantısında paylaşan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca şunları söyledi:
Korona sürecinin tüm dünyada sağlıklı kır ve kent yaşamına, adil-şeffaf ülke yönetimine, su güvenliğine, gıda egemenliğine, tüketici alışkanlıklarının değiştirilmesine, insan eliyle doğaya verilen zararlara son verilmesi gerektiğine dair tartışmalara yol açtı. Türkiye’de ise halkın bir engel olarak gören enerji-maden-inşaat lobileri ‘krizi fırsata çevirme’ mantığıyla toplumsal muhalefetten uzak rantlarını büyütme derdine düştü.”
Salgın tedbirleri kapsamında maden, enerji ve inşaat sektöründe de tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Karaca, maden faaliyetlerinin durdurulması, bu alanda ruhsatlandıma işlemlerinin askıya alınması ve solunum yolu rahatsızlıklarına neden olan tüm alanlarda faaliyet yürüten işletme ve tesislerin çalışmalarına ara vermeleri ve işçilerini ücretsiz izne ayırmaları gerektiğini söyledi.
Karaca ayrıca solunum yolu hastalıklarının yoğun olarak yaşandığı Çanakkale Çan, Muğla Yatağan, İzmir Aliağa, Kocaeli Dilovası, Kahramanmaraş Afşin Elbistan gibi yerlerde bulunan tesislerde çalışan işçiler ile bu bölgelerde yaşayan yurttaşların sağlık durumlarının izlenmesi adına tanı ve tedavi hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin acil eylem planları yapılması gerektiğini belirtti. CHP’li vekil, enerji ve maden başta olmak üzere hava, su, toprak kirlenmesine yol açabilen sektörlere yönelik firmalara tesis edilecek işlemlerin ve ihalelerin de askıya alınması gerektiğini kaydetti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…