Kategoriler: ManşetTürkiye

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gözü son yeşil alan durumundaki askeri bölgelerde

Yazar:
Haber Merkezi

Milli Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin imara açılması gündemde.

Tuzla'daki Piyade Okulu da betonlaşma tehlikesini yanıbaşında hisseden bölgeler arasında bulunuyor

Zaman Gazetesi’nde yayınlanan habere göre uygulama hayata geçerse büyük şehirlerde yeşil alanın korunduğu bölgeler durumunda bulunan askeri kışlaların da betonlaşması tehlikesi gündeme gelecek.

Milli Savunma Bakanlığı’nın şehir merkezindeki kışlaların kent dışına taşınmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü duyurmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kışla arazilerine talip olması şehir merkezlerinde yeşil alanların korunaklı olduğu askeri alanların da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu sonucunu ortaya çıkardı.

Türkiye’nin en yoğun yerleşim alanı olan İstanbul’da 537 bin 917 hektar alanın 21 bin 410 hektarlık kısmı Askeri Alan ve Askeri Güvenlik Bölgesi. Milli Savunma Bakanlığının yürüttüğü çalışma sonuçlanır ise tapuda hazineye kayıtlı olan fakat kullanım için askerlere tahsis edilmiş bu alanlar tekrar Hazine’ye dönecek. Bu aşamadan sonrada araziler, hazırlanacak protokollerle bakanlık ve belediyelere tahsis edilebilecek.

Zaman’ın kendisinden görüş aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, “Askeri alanların topyekûn imara açılacağını söylemek de hiç imara açılmayacak demek de yanlış olur.” desede konunun uzmanları İstanbul Sarıyer’deki Zekeriyaköy örneğini hatırlatıyor. 2010 yılında hava füze üssü olarak kullanılan 500 dönümlük yeşil alan boşaldıktan sonra, daha öncesinde iki kattan fazla ev bulunmayan bölgede, 5 katlı bloklar kurularak yapılaşmaya açılmıştı.

İstanbul’daki askeri bölgeler; Kağıthane’deki Hasdal, Esenler’deki Metris, Esenler’deki Topkule, Başakşehir’deki Büyük Kartaltepe, Başakşehir’deki Fenertepe, Hadımköy’deki Dumlupınar ve Akpınar Kışlaları ile Şişli’deki 3. Kolordu Komutanlığı, Tuzla’daki Piyade Okulu, Çekmeköy’deki Askeriye ve Beylerbeyi’nde bulunan Deniz Eğitim Komutanlığı.

(Zaman)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024