Çernobil Nükleer Santral sahasına otuz kilometre mesafede, tahliye bölgesi olarak bilinen ve 1986 yılındaki nükleer kazanın ardından bugün hala girilmesi yasak olan alanın yakınlarında çıkan yangın dört kilometrekarelik alana yayılmış durumda.
Sputniknews’in haberine göre, Ukrayna yetkilileri tarafından 5 Haziran Salı günü kamuoyuna yapılan açıklamaya göre yangın Çernobil’deki tahliye alanının dışında başladı. Yangına bölgede uzunca bir süredir devam eden kuraklığın neden olduğu düşünülüyor. Ukrayna Başbakanı Volodymyr Groysman dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla durumun kontrol altında olduğunu,yangının santrali tehdit etmediğini ve yangın süresince radyasyon seviyelerindeki artışın kabul edilebilir düzeyde olduğunu duyurdu.
Yangının meydana geldiği kızıl orman alanında ise bir çok palmiye ağacı bulunuyor. Bunlar Çernobil Nükleer santral Santralinde patlama olduğunda ciddi anlamda radyoaktif serpinti altında kaldı. Hatta aşırı radyasyon dozundan ağaçlar öldü ve renkleri kızıla, bir çeşit tarçın rengine çaldı. Radyoaktiviteye maruz kalan ağaçlar yıkıldı, gömüldü ve yerlerinde yeni bir orman yeşertildi. Öte yandan ağaçların gömülmüş olmasına rağmen bölge hala yüksek radyoaktif kirlilik içinde. Tomsk Politeknik Üniversitesi’nden Rus bilim insanı Leonid Rikhvanov’a göre radyoaktif ormanda bu ölçekte bir yangın ikinci bir radyoaktif serpintinin atmosfere yayılması demek.
Çernobil ‘de en son yangın 2015 yılının Nisan ayında Kiev’e yaklaşık yüz kilometre mesafedeki ormanlık alanda çıkmıştı. O günkü haberimize göre Dönemin Başbakanı Arseniy Yatsenük, helikopterle yangın söndürme çalışmalarını yerinde izleyerek orman yangının kontrol altına alındığını ve yangın bölgesinde radyasyon tehlikesinin olmadığını belirtmişti.
26 Nisan 1986’da meydan gelen Çernobil Nükleer Felaketi tarihte bilinen en korkunç nükleer kazalardan.Beyaz Rusya(Belarus), Ukrayna ve Rusya’da yaklaşık 8,4 milyon yerleşik insanın yüksek radyasyona maruz kalmasına ve 400 bin insanın da yaşadıkları yerlerden tahliye edilmek zorunda kalmasına yol açmıştı.
(Sputniknews, Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…