Cengiz İnşaat’ın Cennet Koy’daki projesine ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı verildi

Yazar:
Haber Merkezi

Muğla Bodrum‘un Gölköy Mahallesi‘nde yer alan Cennet Koy‘da koruma altındaki 678 bin metrekarelik arazide bulunan turizm konaklama tesisinin  kapasitesinin artırılması için yapılan başvurunun, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerektirmediği kararı verildi.

Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin Cennet Koy’da yürütmeyi planladığı turizm tesisinin genişletilmesi projesi, özellikle villa, rezidans ve marina inşaatını içeriyor. Proje kapsamında, 305 ada 1 parsel ve 306 ada 1 parseldeki araziler üzerinde otel ve apart otel inşaatları planlanıyor. 305 ada 1 parselde, 264 kişi kapasiteli 84 süit ve apart daire ile birlikte, 176 kişilik 44 süit odası bulunan bir otel inşaatı öngörülüyor. Bu yapılar toplamda 128 oda ile 440 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede olacak.

Projeye ilk olarak 7 Aralık 2023’te ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmiş, ardından 12 Aralık’ta Bodrum Belediyesi tarafından inşaat ruhsatı sağlanmıştı. Ancak bölge halkının ve çevrecilerin projeye yönelik tepkileri ve eylemleri, projenin tekrar gözden geçirilmesine yol açtı.

Bodrum Belediyesi’nin Ocak 2023’te yapılan olağan meclis toplantısında, CHP‘li bazı meclis üyeleri tarafından ruhsatın iptali gündeme getirildi. İlerleyen süreçte, Cengiz İnşaat’a verilen 60 adet yapı ruhsatı iptal edilse de, şirket kararı Muğla 1. Bölge İdare Mahkemesi‘ne taşıdı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Cennet Koy yakınındaki doğal alanlar risk altında

Proje alanı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen Usuluk Koyu Tabiat Parkı‘na yaklaşık 5,7 kilometre, Gölköy Sulak Alanı‘na ise sadece 1,75 kilometre mesafede yer alıyor.

Usuluk Koyu, 1983 yılında “A Tipi Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak ayrılmış ve 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmişti. Bu park, zengin doğal kaynakları ve rekreasyonel değerleriyle bilinirken, Gölköy Sulak Alanı ise biyolojik çeşitliliği ve ekosistem sağlığı açısından kritik öneme sahip bir alan.

ÇED raporu, bu koruma alanlarının proje tarafından etkilenmeyeceğini belirtse de, projenin yakın çevresindeki doğal habitatlar üzerindeki potansiyel dolaylı etkileri tartışmalı. Özellikle inşaat ve sonrasında artacak insan faaliyetleri, doğal alanların ekolojik dengesini bozabileceği ve yerel flora ile faunaya zarar verebileceği ifade ediliyor. Ayrıca, bölgeye yapılacak aşırı yatırımlar, özellikle turizm sezonunda bölgenin doğal kaynakları üzerinde baskı yaratarak su ve diğer doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını tehlikeye atabilir.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024