Reis RS Enerji tarafından Zonguldak’ta yapılması planlanan Çayaltı HES için ÇED süreci başlatıldı. Geçen hafta gerçekleşen ÇED halkı bilgilendirme toplantısına katılan Devrekli vatandaşlar protestolarla toplantıyı yaptırmadı.
Zonguldak‘ta Devrek Çayı üzerine yapılması planlanan Çayaltı HES (Çayaltı 1 Regülatörü ve HES, Çayaltı 2 regülatörü ve HES) projeleriyle ilgili ÇED olumlu kararı çıktı. REİS RS Enerji Elektrik Üretimi Motorlu Araçlar Tütün Ürünleri Dağıtım Pazarlama Sanayii ve Ticaret A.Ş.’ tarafından yapılması planlanan projeyle ilgiliÇ aydeğirmeni Beldesi’nde halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Reis RS enerji Firması yetkilileri tarafından düzenlenen toplantıya Devrek’ten gelen bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Toplantı, düdük çalınarak ve alkış tutularak engellendi, yetkililer toplantı mekanını terk etti.
“Projeyle suyun kullanım hakkı şirketlerin olacak”
Protestoya katılan vatandaşlar, HES Projesi ile birlikte ekolojik ve doğal dengenin bozulacağının, canlı hayatının tehlikeye gireceğinin altını çizdi, proje ile suyun kullanılma hakkının özel şirketlere devredileceğini belirtti.
“Devrek’te yeni HES’le tahribatı arttıracak”
Çayaltı-1 Regülatörü ve HES; Zonguldak İli, Devrek İlçesinin 2 km yakınında, Devrek Çayı üzerinde 64.50 m talveg kotunda yer alıyor. Çayaltı 2 Regülatörü ve HES ise yine Devrek Çayı üzerinde 53.50 m talveg kotunda, ilk tesisin yaklaşık 4,5 km akış aşağısında yer alıyor.
Çayaltı’ndaki toplantıyı protesto eden grupta yer alan Emre Ermiş, Yeşil Gazete’ye, protestonun ardından kendi tutanaklarını hazırlayıp Çevre İl Müdürlüğü’ne yolladıklarını, henüz bir cevap gelmediğini belitti. Ermiş’in aktardığına göre, yaşadıkları Devrek ilçesinde, Yedigöller’e 60 km. uzaklıkta yapılmış olan Dirgine Barajı yaşadıkları ilçenin içinde geçen nehrin sularını kurutmuş. Yeni HES’in ekolojik tahribatı arttıracağını, bu yüzden mücadele ettiklerini vurguluyor Ermiş.
Halkı bilgilendirme toplantı protestoları hukuki içtihada dönüşebilir
ÇED halkın bilgilendirme toplantısını protesto kararıyla ilgili geçtiğimiz aylarda emsal niteliğinde bir gelişme olmuştu. Aliağa Termik Santrali’yle ilgili ara davada, üç kişilik mahkeme üyelerinden biri ÇED olumlu raporuna şerh düşmüş; gerekçe olarak ta halkı bilgilendirme toplantısının protestolara rağmen yapılmış gibi gösterilmesini göstermişti. Gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp toplantının yapılması gerektiğini belirten mahkeme üyesi, bu açıdan ÇED olumlu raporun verilemeyeceği yönünde oy kullanmıştı. Hukukçulara gore bu karar, içtihada dönüşebilir.
Çayaltı HES için yapılan protestolu halkın katılımı toplantısını aşağıda izleyebilirsiniz:
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…