24 Temmuz tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi‘nin 33 jeotermal kaynak arama sahası ile 3 jeotermal işletme sahasını ihale edeceğini duyurması üzerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bir basın açıklaması yaparak ‘daha fazla JES istemiyoruz’ dedi.
İl Özel İdaresi’nin ihaleye açtığı alanlar Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde bulunuyor.
Çanakkale yıllardır enerji şirketlerinin JES kuşatması altında. Bölgede Ayvacık-Tuzla Köyü yakınlarındaki Babadere JES (MTN), İDA JES (Yerka), Transmark JES (Transmark) ve Tuzla JES (Enda) olmak üzere dört jeotermal enerji santrali bulunuyor. Mevcut tesislere ek olarak ÇED süreci devam eden kaynak arama ve işletme projeleri de bulunuyor.
İhaleye açılacak alanlar, halkın daha önce iptal ettirdiği JES alanlarını da kapsıyor.
İl Özel İdaresi, 13 Temmuz 2017 tarihinde 21, 28 Şubat 2019 tarihinde 17 sahanın ihalesi için duyuru yaptı. Ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin de aralarında bulunduğu Çanakkale’de JES’lere Hayır Platformu‘nun itiraz çabaları sonucunda ihaleler iptal edilmişti.
Bu süreçte köylerde bilgilendirme toplantıları yapıldı, halktan toplanan imzalar İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine iletildi ve CİMER’e itiraz edildi. 24 Temmuz 2024 tarihinde ihaleye açılacağı açıklanan bölgeler arasında bu itirazlar sonucunda iptal edilen ihaleler de bulunuyor.
İhaleye açılan alanların büyüklüğü 273,45 ila 4 bin 963,98 hektar arasında değişirken toplam alan 191 bin 262 hektar.
Halkın mevcut JES’lere yönelik şikayetlerine dikkat çeken dernek, Ayvalık’ın Tuzla Köyü çevresindeki santrallerin tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini ve Tuzla Çayı’nda balık ölümlerine yol açtığını söyledi. Ayrıca DSİ’nin de Ege bölgesindeki JES’lere ilişikin yayınladığı raporlarda yer altı sularında arsenik gibi ağır metallerin arttığı belirtiliyor.
JES’lerin bölge halkına ve çevreye verdiği zararlar ise şu şekilde sıralandı:
JES’lerin masum olmadığına dikkat çeken dernek, “Bölgemizin tarım ve turizm faaliyetlerinin, yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın olumsuz etkilenmemesi için bölgemizde daha fazla jeotermal enerji santralı amaçlı arama ve işletme ruhsatı verilmemesi, Tuzla’daki mevcut santralların denetlenmesi ve 24 Temmuz 2014 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihalenin iptal edilmesini ve söz konusu alanlar için daha sonra da yeni ihale açılmamasını istiyoruz” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…