Doğa Mücadelesi

Çakırözer Eskişehir’deki 149 ihaleyi meclis gündemine taşıdı: Hukuki süreci başlattık

Yazar:
Haber Merkezi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) Eskişehir’de 149 noktaya maden arama ve işletme ruhsatı için açtığı ihale meclis gündemine taşındı. İhaleye açılan alanlar arasında mera, orman ve tarım arazilerinin yanı sıra köy kahvesi, fidanlık, su havzası ve mezarlık gibi alanlar bulunuyor.  

Aralarında çevre dernekleri ve meslek odalarının da bulunduğu sivil toplum örgütleri yeni maden ruhsatları verilmesine karşı olduğunun altını çizerken CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM’de yaptığı konuşmasında, konuya ilişkin hukuki sürecin başlatıldığını söyledi.

‘Eskişehir’i zehirleme ısrarından vazgeçin’

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi‘nin de yeni ruhsat ihalelerinin iptali için girişimde bulunduğunu ifade eden Çakırözer, Eskişehir’de verimli ova ilan edilen Alpu Ovası’nın da maden ruhsat verilmek istenen alanlar arasında olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

Daha önce “İlle de termik santral yapacağız” inadını gördük. Yedi sekiz kez ihale açıldı, her görüşten insanıyla bütün Eskişehir karşı çıktı. Anadolu’nun gıda deposu dediğimiz Alpu’nun verimli ovalarına yeni madenler açılacak. Bu olursa bölgenin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelir. Hem istihdam hem gelir ve hem de arazi kaybı oluşacak. Gelin Eskişehir’i zehirleme ısrarından vazgeçin.

‘Yerleşim alanının dibine siyanürlü baraj yapıyorlar’

Maden ruhsatı verilecek bölgelerin tarımsal kalkınmadaki önemini anımsatan Çakırözer, Mihalıççık’taki Sazak, Saray köyleri ve Sarıcakaya’nın Dağküplü, Mayıslar mahallelerinde madencilik yapılacak olmasıyla ilgili olarak da “Sarıcakaya, Orta Anadolu’nun Antalya’sıdır. Türkiye’nin rokası, maydanozu, domatesi oradan gider. Şimdi, oraya siz gidip altın madeni, gümüş madeni açmaya kalkarsanız bahçeciliği de Sarıcakaya’yı da bitirirsiniz” diye konuştu.

Çakırözer ihaleler arasında çok sayıda altın madeni arama izni de bulunduğunu anımsattı ve şunları söyledi:

Devletin kendi şirketi durumundaki Koza Altın İşletmeleri Sivrihisar’da Kaymaz’da mahallenin dibine devasa bir siyanürlü atık barajı inşa etmekte. İlk atık göleti dolduğu için ikincisi, üstelik tamamen yerleşim alanının dibine inşa ediliyor. Devlet böyle yaptıktan sonra verdiği izinlerle, ruhsatlarla çalışan diğer firmalar da doğal olarak bunun daha da vahimini yapacaktır.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024