Kamu Harcamalarını İzleme Platformu (KAHİP), 2021 ve 2022 yıllarından sonra bu yıl da 30 Büyükşehir Belediyesinin Çevre Koruma ve İklim Değişikliği (ÇKİD) ile ilgili 2023-2024 bütçelerini mercek altına alan raporunu yayımladı.
30 büyükşehir belediyesinin (biri verileri ayrıştırılamadığı için çalışmaya dahil edilmedi) 2022-2024 dönemi için çevre koruma ve ikilim değişikliği ile mücadele için ayırdığı kaynağı inceleyen rapor, yerel yönetimlerin konuya verdikleri önemi somut verilerle gözler önüne seriyor.
İzleme kapsamında, öncelikle daha önceki yıllarda incelenen 14 belediye ve bağlı kurum incelendi. 2023 ve 2024 yılları için ek olarak 16 büyükşehir belediyesi ve bağlı kurum da inceleme kapsamına dahil edildi: Diyarbakır, Malatya, Mardin, Erzurum, Hatay, Denizli, Eskişehir, Sakarya, Samsun, Trabzon, Aydın, Kahramanmaraş, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Van
Çalışmanın sonuçlarına göre, 29 büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşun ÇKİD bütçelerinin toplam yıllık bütçelerine oranı 2024 yılında yüzde 23 civarında kaldığı görülüyor. Raporda, daha önce izlenen 14 büyükşehir ve bağlı kurumlarının ÇKİD bütçelerinin ilgili toplam bütçelere oranı 2018 yılında yüzde 25’in üzerinde düşüş gösterirken, 2022 yılında tekrar yükseldiğine ancak 2023 ve 2024 yıllarında önce yüzde 24 sonra yüzde 23’e düştüğüne dikkat çekiliyor.
Raporda yapılan bir karşılaştırma ile 2024 yılında, 29 büyükşehir belediyesinin ve bağlı kurumlarının ÇKİD için ayırdıkları bütçelerinin toplamının 184 milyar TL olduğu, halbuki fosil yakıt kullanımı ve mikroplastiklerin doğaya yayılmasında en önde rol oynayan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2024 bütçesinin 267 milyar TL’ye yükseldiği vurgulanıyor.
Çalışmanın yazarları, giderek ağırlaşan koşullar altında, çevre koruma ve iklim değişikliği ile mücadele konusuna ayrılan bütçenin toplam bütçeye oranında yaşanan 2024 yılında yaşanan azalmanın kabul edilemez olduğu belirtiyor.
Raporun ayrıntıları ve kentlere göre ayrılan bütçeleri görmek için tıklayın
Raporda, 29 büyükşehir belediyesi ve bağlı kurumlarının 2024 bütçeleri azaltım, uyum, atık ve çevre açısından sınıflandırıldığında, azaltım hedeflerine ve yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımı ve enerji verimliliğine ayrılan bütçenin düşük olduğunun da altı çiziliyor:
“İklim değişikliğine yüksek salım ile katkıda bulunan ve küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarından en çok etkilenen bölgelerin kentler olduğu düşünüldüğünde; Türkiye’de yerel yönetimlerin ÇKİD için toplam bütçeleri içinden ayırabildikleri kaynağın 2018-2022 yılları arasında azalma gösteriyor olması kabul edilebilir bir sonuç değildir. Gerek azaltım, gerek atık, gerek uyum konusunda yerel yönetimler başat bir işleve sahiptir ve kaynakları artırılmalıdır. Özellikle 2021 yılında Paris Anlaşması’nın onaylanmış olduğu dikkate alındığında, açıklanan hedeflere reel bütçe azaltılarak nasıl ulaşılacağı bir muammadır.”
Rapordan bazı veriler şöyle:
Çalışma, eksikliği belirtilen hedefleri içerecek bir “yeşil belediyecilik” yaklaşımının büyükşehir olsun olmasın tüm belediyelerin gündemine ana akım bir konu olarak girmesini, geç kalınmış acil bir zorunluluk olduğunu vurguluyor; tüm yerel yönetimleri iklim krizine karşı acilen göreve davet ediyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…