İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı İSKİ verilerine göre kritik seviyelerin de altında; yüzde 18.3’e geriledi. Kentin en büyük baraj gölü olan Büyükçekmece‘de ise doluluk oranı yüzde 3.76 olarak ölçüldü.
Göle su sağlayan Çamaşır Deresi büyük oranda kurudu. Su seviyesi düştüğü için Büyükçekmece Gölü’nden su alımına ara verildiği duyuruldu.
Büyükçekmece Gölü çevresinde bulunan Bahşayiş Mahallesi‘nde yaşayan Vahit Tan, DHA‘ya “Göl kurudu, yapacak bir şey yok. 2-3 aydır bu şekilde. Su çok azaldı, eski göl seviyesine düştü. Su akışı yok, yukarıdan gelen su bitti. Yağış gelirse o zaman olacak” dedi.
Esnaf Çağlar Özer ise, şunları anlattı.
“Doğma, büyüme buralıyım. Geçen sene de bu sene de kar ve yağmur yağışı olmadı. 7-8 sene önce yine böyle bir kuraklık olmuştu. Su, Büyükçekmece’nin altına kadar çekilmişti. Sonra yine bu aylarda birkaç hafta yağmur yağdı ve toparlamıştı ama bu sene yağmadı.
Etrafımıza yağdı, sel de oldu ama bu tarafa yağmur yağmadı. Bu durum çiftçiyi de etkiledi, buralar ekim alanları. Çiftçiler de bu durumdan mustarip. Biz de esnaf olarak mustaribiz çünkü balıkçılar, piknikçiler de su olmadığı için gelmiyorlar. Biz alışık değiliz. Normalde her taraf su halindeydi ama şuan da hiç yok, sıfır.”
Büyükçekmece Gölü’nden su alımına ara verildiğini açıklayan İSKİ Su ve Atık Su Teknolojileri Daire Başkanı İsmail Aydın, “Belki çok lokal alanlarda, kötü trend devam eder ve beklenen yağış gelmezse gündeme gelebilir ama kısa vadede öyle bir durum ön görmüyoruz. Barajda ki suyun kalitesine göre, değişik meteorolojik ve hidrolojik şartlara göre barajlardan su almaya devam edebilirsiniz” diye konuştu.
Kentin Avrupa yakasındaki barajlarının hali hazırda yüzde 10’un altında seyrettiğini ancak Terkos ve Sazlıdere barajından su almaya devam ettiklerini belirten Aydın, ” Büyükçekmece barajımızın seviyesi çok düştü, şimdi onu biraz bekletmeye aldık. Su kalitesini kontrol ederek biz barajlardan su almaya devam ediyoruz” dedi.
Hali hazırda İstanbul barajlarındaki su seviyeleri şöyle:
Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı yıldan yıla azalıyor. 2000 yılında bin 652 metreküp olan bu miktar, 2009 yılında bin 544, 2020 yılında ise bin 346 metreküpe kadar geriledi. TÜİK‘in 2030 yılı için 100 milyonluk nüfus tahmini gerçekleşirse, kişi başına düşen su miktarı bin 120 metreküp şeklinde gerçekleşecek.
İstanbul’un şu anda bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olmadığını, ancak çok dikkatli olunması gerektiğini açıklayan İSKİ, barajların doluluk oranı ne olursa olsun, küresel iklim değişikliğinin etkilerinden korunabilmek adına su tasarrufunda bulunmak gerektiğine dikkat çekti.
Kurumdan yapılan 21 tasarruf önerisi ise şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…