Bursa Su Kolektifi üyeleri, müsilaj sorununu bertaraf etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan Müsilaj Eylem Planı’nın üzerinden üç ay geçmesine rağmen bütünlüklü çalışma yapılmamasını protesto etti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen aktivistlerin yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’ndeki kirlilik göstergelerinde çok ciddi artışlar tespit edildiği, sudaki oksijen seviyesinin ciddi düşüş gösterdiği, bazı bölgelerde hiç oksijen kalmadığı, özellikle Ergene deşarjının etki alanı olan orta Marmara Denizi kesitinde anoksik bölgelerin oluştuğu bilgisi paylaşıldı.
Kolektif, geçtiğimiz günlerde Marmara Çevre İzleme Projesi’nin (MAREM) hazırladığı müsilajın etkileriyle ilgili rapordan hareketle Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliğin ciddi derecede azaldığına ve önceki yıllara göre canlı türlerinde yok oluşlar olduğuna dikkat çekti.
Bursa Su Kolektifi adına basın açıklamasını okuyan Esen Ocak, “yetersiz” olarak değerlendirdikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eylem planı hakkında, “Bilimsel gerçeklerin sesine kulak vermeye başlanılır düşüncesiyle biraz olsun ümitlenmiştik” dedi.
“Müsilaj Eylem Planı’nın 26. gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ‘Marmara’mızın 26 gün öncesinden daha iyi olduğunu gözle görür hale geldik, 10 bin 500 metreküp müsilajı bertaraf ettik, derin sularda oksijen azalmasına ilişkin herhangi bir emare tespit edilmedi” sözlerini hatırlatan Ocak, yöneticilerin problemlere yüzeysel ve bilimsel gerçeklerden uzak yaklaştıklarını belirtti.
Ocak, eylem planı üzerinden üç ay geçmesine rağmen hangi çalışmaların yapıldığına ilişkin bilgi paylaşılmadığını da hatırlattı:
“Marmara Denizi üzerine araştırmalar yapan ODTÜ Bilim Gemisi Araştırma Ekibi, MAREM Araştırma Ekibi ve daha birçok bilim insanının yaptığı araştırma neticeleri Marmara Denizi’nin kirletilmesinin bütün hızıyla artarak devam ettiğini, bunun sonucu olarak bu bölgede ekosistemin çöküşünün dramatik boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, tüm yetkililer, ulusal ve uluslararası basında büyük yankılar uyandıran bu bilimsel açıklamalar karşısında neden halen suskundur?”
‘
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…