Kategoriler: ManşetTarım-Gıda

Bursa Nilüfer kent bostanında 60 çeşit biber

Yazar:
Haber Merkezi

Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve ekolojik tarım koşullarına uygun üretimin yapıldığı Küçük Ölçekli Kent Bostanları meyvelerini vermeye başladı. Bostanda 60 biber türü yetiştirilerek tohum elde edildi.

Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda tohum alma işlemleri başladı. Nilüfer’in biberiyle ünlü Ürünlü Mahallesi’nde kurulan Kent Bostanları’nda biber üretimine de geniş yer verildi.

7 yıllık çalışma sonucunda üretimle elde edilen ve Türkiye’nin birçok ilinden toplanan yerel biber tohum çeşitleri bostanda yetiştirildi. 64 metrekarelik 8 üretim parselinde tohum üretimi amacıyla, sivri biberden gül biberine, gavata biberinden gobalak biberine acı ve tatlı olmak üzere 60 çeşit biber ekimi yapıldı.

Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü kontrolünde ekolojik tarım koşullarına uygun yapılan üretimde ağustos ayı itibariyle tohum alma işlemleri başladı. Genetiğiyle oynanmış tohum yerine, yerel tohum üretiminin yapılması ve çoğaltılması amacıyla yapılan çalışmalarda elde edilen tohumlar, Nilüfer Belediyesi’nin desteklediği ve Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) tarafından kurulan Tohum Kütüphanesi’ndeki yerini alacak. Tohumlar daha sonra, Nilüfer Belediyesi tarafından herhangi bir ticari amaç taşımayan, yerel tohuma ilgi ve duyarlılık gösteren kişi ve kurumlara yönelik gerçekleştirilen Nilüfer Tohum Takas Etkinliği’nde paylaşıma sunulacak.

Hedef ekolojik tarımın yaygınlaştırılması

Yerel tohumun üretilmesi, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bunun yanında kentlileri, çocukları, gençleri, dezavantajlı grupları tohum ve toprakla buluşturmayı ve ekolojik koşullarda tarımsal üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ürünlü Mahallesi’nin ‘coğrafi işaretleme’ alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bozbey, “Sofralık biber ve fide üretiminde ün yapmış olan Ürünlü Mahallemizin, tatlı kıl sivri biber başta olmak üzere tüm biber çeşitlerinin de mutlaka korunması gerekiyor. Yerelin biberleri, Ürünlü Kadın Derneği’nin üretim atölyesinde turşu, salça, sos hatta reçele dönüştürülmekte” dedi.

Kaynak:http://www.nilufer.bel.tr/haber

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024