Kategoriler: EmekManşet

Bu yasa iş güvenliği sağlamaz

Yazar:
Haber Merkezi
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nı inceleyen TMMOB uyardı: Kadınlar ve genç işçilere ağır ve tehlikeli iş sınırlaması kaldırılıyor. Bütün sorumluluk mühendiste. Yasadan sonuç alınamaz.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’na ilişkin görüş ve önerilerini TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na sundu. TMMOB’nin değerlendirmeleri şöyle:

* Tasarı, iş sağlığı güvenliğini piyasalaştırmaktadır. İşyerlerinde yerine getirilecek, mühendislik, hekimlik hizmetleri esas olarak piyasaya yaptırılırken, eğitimler de sektör yaratma konusu yapılmaktadır.

* İşverenlerin muhatabı, iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet vermek üzere kurulmuş şirketlerdir. İşverenler, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerini bu şirketlerden kiralar ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş olurlar. Yasadan iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemede bir sonuç alınması olanaksızdır.

* İş güvenliği konusu, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan dershanelerde öğretilecek bir konu değildir. Meslek içi eğitim, meslek mensuplarının bağlı oldukları odalar tarafından verilebilecekken bu konunun ticari bir sektör haline getirilmesinde ne meslek mensubunun ne de kamunun bir yararı vardır. Meslek odalarının üyelerine masraf karşılığında verdiği (200-300 TL maliyet) meslek içi eğitimi, eğitim kurumları 3 bin TL’ye vermektedir.

* İş kazalarında doğacak zararlardan iş güvenliğinden sorumlu mühendisler sorumlu tutulmaktadır. Devlet ve işverenlerin sorumluluğu “kiralık işçi” konumuna getirilen mühendislere yükleyerek bu alan düzenlenemez.

* Yasanın uygulama hükümlerinin 18 yönetmelikle düzenleneceği anlaşılmaktadır. Bu durum mevzuat karmaşası yaratır.

* 16 yaşından küçük çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilecek. Tasarıyla, İş Yasası’nın ağır ve tehlikeli işlerde çocuk işçi çalıştırmayı yasaklayan, kadınlar ile 16-18 yaş arasındaki genç işçilerin hangi koşullarda ağır ve tehlikeli işlerde çalışabileceklerini düzenleyen 85. maddesi yürürlükten kaldırılıyor. Ayrıca 18 yaşından küçük işçiler için alınacak sağlık raporlarına ilişkin düzenleme ortadan kaldırılıyor.

* “Çalışmaktan kaçınma hakkını” düzenleyen madde işlevsiz bırakılmıştır. Ciddi tehlikeyi, işçi nasıl tespit edip bildirecektir?

* Tasarının yürürlük maddesi sorunludur. Uygulamanın 2-3 yıl ötelenmesi, 2-3 yıl süre ile iş kazalarında yoğunluğun da sürmesi anlamına gelecek.

(Cumhuriyet)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024