Fotoğraf: Reuters
Brezilya Yüksek Mahkemesi, küresel ısınmayı 2°C veya tercihen 1.5°C ile sınırlamak üzere 2015’te kabul edilen uluslararası bir anlaşma olan Paris Anlaşması‘nı, ulusal yasaların önünde tutulması gereken bir insan hakları sözleşmesi olduğu yönünde bir karara imza attı. Böylece Brezilya, bu yönde bir karar veren ilk ülke oldu.
Brezilya Yüksek Mahkemesi, bir davada Paris Anlaşması’nın “uluslarüstü” bir insan hakları sözleşmesi olduğu yönünde bir karar aldı.
EcoWatch’tan Paige Bennett’in aktardığına göre; dava, hükümetin 2019’dan beri ulusal İklim Fonu‘ndaki (Fundo Clima) fonu dağıtmaması üzerinde dört siyasi parti (İşçi Partisi, Brezilya Sosyalist Partisi ve Sürdürülebilirlik Ağı) tarafından açıldı. Fon 2009’da kurulmuştu.
Brezilya hükümeti, İklim Fonu’nun anayasal olarak korunmadığını ve mahkeme müdahalesinin ülkenin kuvvetler ayrılığını ihlal edeceğini savunmuştu.
Yüksek Federal Mahkeme, “Çevre hukuku ile ilgili anlaşmalar bir tür insan hakları anlaşmasıdır ve bu nedenle uluslarüstü statüye sahiptir. Bu nedenle, iklim değişikliğiyle mücadeleyi basitçe ihmal etmek için yasal olarak geçerli bir seçenek yok” hükmüne vardı.
Karar ayrıca, Brezilya hükümeti tarafından yapılan herhangi bir yasanın Paris Anlaşması ile çelişmesi durumunda geçersiz olacağı anlamına geliyor.
Ayrıca bu kararın veya Paris Anlaşması’nın ihlali ülkenin anayasasının ve insan haklarının da ihlali sayılacak.
Columbia Üniversitesi Sabin İklim Değişikliği Hukuku Merkezi dava dosyasında, “Anayasanın fonları etkin bir şekilde tahsis etme görevi, iklim değişikliği çerçevesindeki uluslararası taahhütleri dikkate alarak iklim değişikliğini azaltma görevinin olduğu anlamına geliyor” denildi.
Brezilya Yüksek Federal Mahkemesi yakında, biri Amazon’da Ormansızlaşmanın Önlenmesi ve Kontrolü için Eylem Planı’nın uygulanması üzerine, biri de hükümetin Amazon Fonu‘nu yönetemediği üzerine iki ek iklim davasını karara bağlayacak.
Climate Home News, Jair Bolsonaro‘nun başkan olmasından bu yana Amazon’a sağlanan fonların istikrarlı bir şekilde azaldığını bildiriyor.
Brezilya, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak üzere yapılan iklim eylemlerinde ‘son derece yetersiz‘ olarak görülüyor.
Ülkede emisyon salımında bir numaralı sorun olarak ormansızlaşma geliyor. Bunu da tarım takip ediyor.
İklim değişikliğine karşı eyleme geçilmemesi durumunda; Brezilya’nın tahmini 4°C’lik bir ısınmaya katkıda bulunacağı ifade ediliyor.
Ancak karar, daha fazla iklim politikasının insan hakları temelinde düzgün bir şekilde uygulanmasına yardımcı olabilir.
Brezilya’daki Instituto Clima e Sociedade’de (iCS) hukuk ve iklim portföy yöneticisi Caio Borges, karara ilişkin olarak şu notu düşüyor:
“Paris Anlaşması’nı bir insan hakları sözleşmesi olarak tanıyan bir anayasa mahkemesinin olması, diğer mahkemelerin de bu hükmü takip etmesi için küresel bir hareketi teşvik edebilir.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…