Kategoriler: DünyaManşet

Brexit oylaması ertelendi

Yazar:
Haber Merkezi

İngiltere’nin Brüksel ile yaptığı AB’den ayrılma anlaşmasının İngiliz parlamentosundaki oylaması ertelendi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Konseyi Brexit konusunda toplantıya çağırdı.

İngiltere Başbakanı Theresa May,  ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılması için hükümetin Brüksel ile yaptığı Brexit anlaşmasının parlamentodaki oylamasının ertelendiğini açıkladı.

Parlamentoda bir konuşma yapan May, “Eğer biz oylamayı yarın yapsaydık anlaşma önemli bir farkla reddedilecekti. Bu nedenle yarın için planlanan oylamayı erteleyeceğiz ve şu aşamada Avam Kamarası’nı bölecek bir adım atmayacağız” dedi. Oylamanın 11 Aralık Salı günü yapılması planlanıyordu.

 May, oylamanın hangi tarihe ertelendiğiyle ilgili bir bilgi paylaşmadı.

Bir anlaşmaya varılamadan 29 Mart 2019 tarihinde AB’den ayrılma ihtimali konusunda da konuşan May, bu konuda hazırlıkları artıracaklarını belirtti. May,”Anlaşma konusunda uzlaşıya varamadığımız sürece anlaşmasız bir ayrılık riski artıyor. Bu nedenle hükümet potansiyel bir sonuç için hazırlık çalışmalarını hızlandıracak” dedi. 

Hiçbir partinin çoğunlukta olmadığı parlamentoda May, Brüksel ile varılanBrexit anlaşması konusunda sadece muhalefet partilerinden değil, liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti milletvekillerinin bazılarından da destek bulamıyor.

 Tusk: Yeni bir anlaşma müzakere edilmeyecek

May’ın açıklamasından birkaç saat sonra Twitter üzerinden paylaşım yapan AB Konseyi Başkanı Tusk, Brexit anlaşmasının yeniden müzakere edilmeyeceğini belirtti. Tusk, “#Brexit konusunda #ABKonseyi’ni Perşembe günü toplantıya çağırmaya karar verdim (50’nci madde). Anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceğiz, buna (İrlanda sınırı konusu da) dahil, ancak anlaşmanın İngiltere’de meclisten nasıl geçirilebileceği konusunu tartışmaya hazırız. Zaman daralırken, bir anlaşmaya varılamaması senaryosu karşısındaki hazırlık durumumuzu da tartışacağız” dedi.

 Brexit anlaşması, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda arasına Brexit’in ardındanfiziki sınır girmemesi için formüle edilen ve “backstop” olarak anılan madde nedeniyle İngiltere’de eleştiriliyor. Söz konusu madde uyarınca İngiltere AB’den çıkmış ve AB kuralları konusunda söz hakkını yitirmiş olmasına rağmen kalıcı ticaret anlaşmaları oluşturulana kadar AB’nin gümrük kurallarına tabi olacak.

Deutsche Welle

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024