Kategoriler: EkolojiManşetYerel

Bodrum’da yolcu limanının genişletilmesi projesinin ÇED toplantısına halk engeli

Yazar:
Haber Merkezi

Muğla‘nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi, Mantar burnu mevkiinde işletilen Bodrum Yolcu Limanı‘nın büyütülmesi için hazırlanan “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi”, Bodrumluların tepkilere neden oldu.

Projenin yapımı için bugün (4 Temmuz) Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ÇED toplantısı halkın yoğun itirazı nedeniyle yapılamadı.

Toplantıya bakanlık ve şirket yetkililerinin yanı sıra  Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Muğla İl Temsilcilisi Ahmet Açar, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın ile Mimarlar Odası temsilcisi, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda Bodrumlu katıldı.

Yolcu limanının genişletilmesine karşı olan grup, Bodrum’un halka açık en önemli plajları olan Giritli Teyze, Paşatarlası ve Kumbahçe plajlarının bu proje ile birlikte yok edilerek marinaya dönüştürülmek istendiğini belirtiyor. 

Bakanlık temsilcisi de konuşturulmadı

Toplantının başında ÇED projesini hazırlayan firmanın temsilcisi Saygın Kemal Derebay, bir sunum yaparak, projenin bütün etkilerini araştırmaya çalıştıklarını ve bölgedeki plajların hiçbir şekilde etkilenmemesine gayret ettiklerini söyledi.

Derebay konuşma yaptığı sırada, ellerinde “Kumbahçe’de Marina İstemiyoruz”, “Kumbahçe’ye Marina Cinayettir”, “Kumbahçe’de Yağmacı İstemiyoruz”, yazılı dövizler tutan vatandaşlar müdahale ederek, projede kamu yararı gözetilmediğini, denizin kirleneceğini, plajların kapatılacağını,  bahse konu projenin gemi yanaşma değil bir marina projesi olduğunu dile getirdi.

ÇED raporu için düzenlenen halkın katılımı toplantısının hukuka aykırı olduğunu belirten STK temsilcileri,  İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği (İZKUDET) Başkanı Korhan Bilgin’in projenin bölge turizmini hareketlendireceği yönündeki konuşmasına da alkışlarla tepki gösterdi ve konuşmanın tamamlanmasını engelledi. Yoğun protestolar sonrasında yapılamayan Halkın Katılımı Toplantısı’nda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcisi de konuşma yapamadan salondan ayrılmak zorunda kaldı.

Beach club, mağaza, kafe, restoran ve yat bağlama yerleri inşa edilecek

Bodrum Yolcu Limanı, “Bodrum Yolcu Limanı-Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi”  kapsamında genişletilmek isteniyor. Proje ile limanın mevcut yapısına eklemeler yapılması, hem yatlar hem de feribotlar için yeni yanaşma yerleri yapımını öngörüyor.

Limanın kapasitesinin artırılması ve daha fazla yolcu ve gemiye hizmet verebilmesi amaçlanan proje ile en az dört feribot yanaşabilecek iskeleler ve ilk etapta yaklaşık 140 tekne bağlama yeri, alışveriş mağazaları, beach club, müştemilat, cafe restoran gibi değişik yapılar inşa edilecek.

Proje alanının kuzeybatısında Bodrum Yat Limanı ve Bodrum Kale İskelesi yer alıyor. Hemen yanlarındaki halihazırda kruvaziyer limanı olarak da hizmet veren Bodrum Yolcu Limanı,  aynı anda iki büyük veya dört küçük yolcu gemisini barındırabilen bir adet iskeleye sahip ve  2011 yılında yapılan iskele genişletmesi sayesinde 310-320 metre uzunluğundaki büyük kruvaziyer gemilerini de ağırlayabiliyor.

Dolfen Danışmanlık Mühendislik A.Ş tarafından hazırlanan 491 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nın da sunulmasına engel olan vatandaşlar, toplantının yasal dayanağını olmadığını öne sürerek toplantının yapılmadığı yönünde karar verilmesini ve bu yönlü tutanağın düzenlemesini talep etti. Çıkan gerginliğin ardından talepleri karşılanmayan katılımcılar, toplantının yasal dayanaklarının oluşmadığını ve bu nedenle yapılmadığını içeren tutanağı kendileri tuttu.

Katılımcıların taleplerini aldıklarını belirten Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlık yetkilileri, toplantıyı sonlandırdı.

Toplantı sonrasında konuşan  ÇMO Muğla İl Temsilcilisi Ahmet Açar, başvurunun usule aykırı olduğunu ifade etti:

“Projenin etkisinin bölgede oluşturabileceği etkilere baktığımızda projede limana 130 yatın yanaşabileceği ve her birinde üç kişi konaklayacağı saptamasına göre bir kapasite belirlenmiş. İçme suyu, kullanma suyu, katı atık da buna göre hesaplanmış. Halbuki 50-60 metrelik tekneler in de buraya yanaşması mümkün ve hepsinde üç kişi olamayacağına göre yanlış veriyle hesaplama yapılmış. Ayrıca projede yer alan yapıların nüfusu da hesaba katılmamış. Halkın bilgilendirilmesi için sağlıklı bilgilere yer verilmediği için toplantının yasal dayanağı yoktur.”

Şehir Plancısı Vildan Tekin de şunları ifade etti:

“Bu alanda ön izin sözleşmesi yapılmadan ki ÇED dosyasında da ‘izinler alınacaktır’ diye yazılmış. Herhangi bir izin sözleşmesi olmadan bu çalışmaların yapılması hukuka aykırıdır. Bu izin alınmadan, jeolojik etütler, hidrografik raporlar, modelleme raporları yapılmadan hiçbir şey yapılamaz. Ayrıca hiçbir kurum görüşü alınamamış. Milli Emlak Müdürlüğü’nün zaten ön izni yok. Bu proje, kime göre, neye göre, kimin izniyle buralara geldi, bunun sorgulanması lazım. Biz bunları toplantıda dile getirdik. Burada marinanın olmasını istemiyoruz.”

Ön başvuru yapılmamış

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise firmanın bakanlıktan ön izin almadığını ifade ederek toplantıya tepki gösterdi. Mevcut yasalara göre toplantının yapılmaması gerektiğini belirten Karahan şöyle konuştu:

“Bodrum’un kıyılarını koylarını rant amaçlı yağmaladılar, sıra şehir merkezinde halka açık üç plaja geldi. Dünyanın neresinde halk plajına liman yapıldığı görülmüş. Bu limanı buraya yapmayı düşünenler bölgenin alt yapısını ve halkı değil sadece kazanacakları parayı düşünüyorlar. Bakın projenin ön başvurusu alınmamış. Şirket bunu hazırladığı raporda ifade ediyor. Mevcut yasalara göre ön başvurusu alınmadan ÇED raporu düzenlenemez. Ama bugün burada ÇED toplantısı gerçekleştirilmek isteniyor. Bakanlık kendi yasasına uymuyor. Bu bağlamda bu toplantı yasal değil ve yapılmış gibi gösterilmesini de kabul etmiyoruz”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024