Kategoriler: DünyaEkolojiManşet

Birleşik Krallık’taki 150 yıllık ağacın kesilmesiyle ilgili vandalizm soruşturması

Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık‘ın kuzeyindeki Hadrian Duvarı boyunca uzanan Sycamore Gap ağacının kesilmesi Birleşik Krallık‘ta büyük bir üzüntü ve öfke patlamasına neden oldu. Savcıların 30 Nisan Salı günü yaptığı açıklamaya göre şimdi de iki kişi 150 yıllık ağacı kesmekle suçlanıyor. Suçlama özellikle bu eylemin vandalizm çerçevesinde gerçekleştirildiği gerekçesine dayandırılıyor.

38 yaşındaki Daniel Graham ve 31 yaşındaki Adam Carruthers, M.S. 122 yılında İmparator Hadrian tarafından Roma İmparatorluğu‘nun kuzeybatı sınırını korumak amacıyla inşa edilen duvara ve ağaca zarar vermek ve cezai hasara neden olmakla suçlandı. Graham ve Carruthers’ın 15 Mayıs’ta Newcastle Sulh Ceza Mahkemesine çıkarılmalarına karar verildi.

Sycamore Gap ağacı neden bu kadar popülerdi?

Euronews‘in aktardığına göre; ağacın iki tepe arasındaki görkemli gölgesi onu manzara fotoğrafçıları için popüler bir ağaç haline getirmişti.

Kevin Costner‘ın 1991 yapımı “Robin Hood: Prince Of Thieves” filminde yer almasının ardından UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alan duvar boyunca uzanan patikada dikkat çeker hale geldi.

Polis, kasıtlı bir vandalizm eylemi olarak nitelendirdiği bu olayın arkasındaki suçluları bulmaya çalışırken, gece vakti yapılan kesim kamuoyunda öfkeye neden oldu.

Northumbria Polis Amiri Kevin Waring ağacın kesilmiş halde bulunduğu günü “inanılmaz üzücü bir gün” olarak nitelendirdi.

Yerde kesilmiş ağacı ilk görenlerden biri olan yürüyüşçü Alison Hawkins yaşadığı şoku şöyle dile getirdi:

“Bu aslında herkesin görmek istediği ikonik bir resim. Doğanın bunu yapmasını affedebilirsiniz ama bunu affedemezsiniz.”

Sycamore Gap ağacının yeri doldurulacak mı?

Graham ve Carruthers, Ekim ayında tutuklandı ve kefaletle serbest bırakıldı. Yetkililerin bu şahıslara karşı suçlamada bulunması altı aydan fazla sürdü.

Dedektif Başmüfettiş Rebecca Fenney, “yerel toplumdaki ve daha uzak yerlerdeki duyguların gücünü” anladığını söyledi ancak insanları ceza davasını etkileyebilecek spekülasyonlara ya da yorumlara karşı uyardı.

Ağacın bulunduğu arazinin sahibi olan National Trust, ağacın kütüğünden yeni bir filiz çıkıp çıkmayacağını görmenin üç yıl kadar süreceğini söyledi.

Yazar Rob Cowen, Ekim ayında The Guardian gazetesi için kaleme aldığı görüş yazısında şunlar dile getirildi:

“O ağaç için derin bir yas tutuyorum. Ama aynı zamanda geçen Çarşamba günü elinde testereyle fırtınanın içine dalanlar için de üzülüyorum, çünkü doğayı yüzüstü bıraktığımız gibi onları da yüzüstü bıraktık.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete