Quartz’da yayınlanan Akshat Rathi imzalı haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Nilüfer Sezgin Ağaç’ın çevirisiyle paylaşıyoruz.
***
Aralarında Nobel ödülünün yeni sahibi birinin de bulunduğu dünyanın önde gelen ekonomistleri, karbon vergisinin iklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkili yöntemlerden biri olduğunu öne sürüyor. ABD’nin bazı eyaletleri karbon üzerine bir fiyat koymak için salım üst sınırı ve ticareti sistemi gibi bazı politikalar uyguluyor olsa da şu ana kadar direkt kirleticinin ödediği bir vergi uygulanamadı.
Bu durum, Washington eyaletinin 1631 nolu yasa tasarısını oylayacağı 6 Kasım’da değişebilir. Eğer yasa geçerse, Washington, ABD’de büyük salımcılara karbon vergisi koyacak ilk eyalet olacak. Vergi bedeli 2020’den başlayarak karbondioksitin metrik tonu başına 15$ olacak ve eyalet salım azaltımı amaçlarına ulaşana kadar her yıl 2$ artarak devam edecek. Eyalet, ilk beş yılda 2.3 milyar $ gelir artışı sağlayacağını tahmin ediyor ve yeni yasa ile bu tutarı çevre ile ilgili çeşitli proje ve programlara harcamakla yükümlü olacak.
Associated Press’e göre, 27 Eylül itibari ile oylama karşıtı kampanya için Washington Eyalet rekoru olarak yaklaşık 22.45 milyon$ bağış alındı. Bu tutarın neredeyse tamamı BP, Chevron , Phillips ve Andeavor gibi petrol şirketlerinden gelmekte. Shell 1631 tasarısını desteklemiyor; ancak, yasa karşıtı kampanyaya bağışta bulunmayacağını da belirtiyor.
Oylama için yürütülen kampanyada toplanan tutar 7 milyon $’a yükseldi, bu tutarın 1 milyon $’ı ise New York’un eski belediye başkanı Michael Bloomberg’den. Ve şimdi de, evi Seattle’da olan Bill Gates tartışmaya katılıyor. Geçen hafta Linkedln üzerinde yaptığı bir paylaşımda Gates oyunu taslağa kullanacağını ve ayrıca “1631’e Evet” kampanyasına katkıda bulunacağını açıkladı. Gates adına bir sözcü, bağış ile ilgili tutar bilgisini de içeren detayları paylaşmayı ise reddetti.
‘’Bu fikir hakkında şüpheci olabilirsiniz, biliyorum ben de öyleydim.’’ diye yazdı Gates. “İklim değişikliği gibi dünya çapında yaşanan bir problem için yalnızca tek bir eyalet nasıl fark yaratabilir? Ve tasarıyı destekleyenlerden bazılarının tersine, evlerimizin ısınması, arabalarımızın yollarda olması ve ekonomimizin canlı olması için bizlere satın alınabilir, güvenilir enerji sağlayan şirketlere saldırmak ilgimi çekmiyor. Ama ben şüphelerimin üstesinden geldim.”
Gates’in girişimi desteklemesinin nedenleri;
Bu, Washington’ın 2. kez karbon üzerine vergi koyma girişimi. 2016 yılında, eyalet karbon vergisi uygulamayı öngören 732 nolu tasarıyı kanunlaştıramadı. İkisi arasındaki en temel fark, 732 tasarısında karbon vergisinden elde edilen gelir diğer vergileri düşürmek için kullanılırken, 1631 tasarısında elde edilen para ile doğrudan enerji ve çevre programları üzerine yatırım yapılacak.
David Roberts’ın Vox’a yazdığı gibi, 732 tasarısının başarısızlığa uğramasının sebebi, (ekonomistlerin teşviklerine rağmen) insanların karbon üzerine vergi konulmasının kendi başına iyi bir şey olduğunu görmek üzerine sorun yaşamalarıdır. Roberts, 1631 tasarısının önerdiği gibi gelirin şeffaf bir şekilde eyalet yararına kullanılması durumunda daha geniş bir halk desteği alacağını düşünüyor.
Haberin İngilizce Orijinali
Muhabir: Akshat Rathi
Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Sezgin Ağaç
(Yeşil Gazete, gz.com)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…