Kategoriler: DünyaEnerjiManşet

Biden, 15 milyon varil daha rezerv petrolü satacak

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray‘da gerçekleştirdiği basın toplantısında petrol ve gaz fiyatlarına yönelik yeni eylemlerini açıkladı.

ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi‘nden (SPR) 15 milyon varil daha ham petrolün satılacağını duyuran Biden ayrıca on yıllardır en düşük seviyesinde olan Rezervi yeniden doldurmayı planladıklarını söyledi.

Şu anda 1984’ten bu yana en düşük seviyelerinde olan SPR, 400 milyon varilden fazla petrolle yarıdan fazla dolu, Biden bunun “herhangi bir acil durum için fazlasıyla yeterli” olduğunu belirtti.

Joe Biden’ın bu hamlesi, ara seçimlerden önce yükselen gaz fiyatlarını dizginlemek için attığı adımlardan biri oldu.

Biden’ın petrol fiyatlarındaki artışları yönetmek için federal hükümetin rezervini kullanması ve ABD’nin petrol üretimini artırma girişimleri, Ukrayna krizinin ve enflasyonunda etkisiyle ABD’nin fosil yakıt endüstrisine olan bağımlılığını azaltma sözünden de dönmesi olarak da yorumlanıyor.

ABD’de gaz fiyatları, Haziran ayında galon başına ortalama 5 dolara ulaştıktan sonra düşüşe geçmişti.

Ancak, Suudi Arabistan ve Rusya’nın da içinde olduğu OPEC+’ın bu ay üretimi günde 2 milyon varil azaltacağını açıklamasının ardından, son birkaç hafta içinde gaz maliyeti ABD’de yeniden yükseldi.

Açıklamasında Biden, Enerji Bakanlığı’nın Mart ayında satışına izin verilen 180 milyon varilden kalan 15 milyon varilini satacağını söyledi.

Yönetimin planı, 180 milyon varilin satışını Kasım ayında sona erdirmekti. Ancak, Marathon Petroleum, Exxon Mobil ve Valero Energy dahil olmak üzere şirketlerin alımları yaz boyunca beklenenden daha yavaş oldu ve yaklaşık 15 milyon varil satılmadı.

Fotoğraf: Kevin Lamarque / Reuters

Bu hamlenin gaz fiyatlarını düşürmeye yardımcı olacağını ve ailelere biraz “nefes alma imkanı” sağlayacağını savunan Biden, şunları söyledi:

“Putin’in Ukrayna’yı işgalinin enerji fiyatlarının yükselmesine ve uluslararası petrol piyasalarının sarsılmasına neden olduğundan beri gaz fiyatlarını düşürmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Buna hazırlama ve serbest bırakma planı diyoruz; petrol fiyatlarındaki artışları önlemek ve uluslararası olaylara yanıt vermek için hızlı hareket etmemize olanak sağlıyor.

Bugünkü duyurumla, diğer ülkelerin eylemlerinin bu dalgalanmaya neden olduğu bir zamanda piyasaları istikrara kavuşturmaya ve fiyatları düşürmeye devam edeceğiz.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete