Kategoriler: DünyaManşet

Berlin’de kira artışlarına karşı referandum: Halk, kamulaştırma istiyor

Almanya‘nın başkenti Berlin‘de halk dün, parlamento seçimlerinin yanı sıra yüksek kiralara karşı düzenlenen referandum için sandık başına gitti.

Gayrimenkul şirketleri tarafından yönetilen ve kiraya verilen yüz binlerce konutun kamulaştırılması için düzenlenen referandumda halk “evet” dedi.

Referandumun bağlayıcılığı yok

Oy verenlerin yüzde 54,6’sı şehirdeki 240 binden fazla büyük konut bloklarının kamulaştırılmasını istedi.

Berlin’de kiralar, Fransa ve Birleşik Krallık‘ın başkentlerindeki kiralara oranla nispeten daha düşük olsa da halk, 2009-2019 yıllarında fiyatların ikiye katlanması kent sakinlerinde endişe yarattı.

Referandumun herhangi bir bağlayıcılığı yok. Ancak, yeni kurulacak senatodan yeni bir yasa hazırlayarak şehirde 3 binden fazla daireye sahip konut bloklarının kamulaştırılması istenecek. Bu isteğin gerçekleşmesi halinde ise, 240 binden fazla daire bir devlet kurumu tarafından yönetilecek.

Daha önceden kamuya aitti

Konut piyasasının çoğunluğu daha önceden kamuya aitti. Ancak, son dönemdeki neo-liberal politikalarla özel mülk haline geldi.

Artan kiralara karşı bir araya gelen kiracılar, referandum içinde gerekli olan 172 bin imzayı neredeyse ikiye katlayarak konunun sandığa götürülmesinin önünü açtı.

Fotoğraf: Monika Skolimowska/DPA

Referandum kapsamında 240 binden fazla konutun kamulaştırılması talep ediliyor. Bu kapsamda, başta Deutsche Wohnen olmak üzere portföyünde 3 binden fazla konut bulunan emlak şirketleri kamulaştırmanın hedefinde.

Almanya’nın en büyük emlak şirketlerinden Deutsche Wohnen, kenteki 110 binden fazla konutun sahibi durumunda. Bu nedenle kampanya “Deutsche Wohnen’ı Kamulaştır” adını taşıyor.