Kategoriler: Dünya

Berlin’de Gezi için 10 bin kişi yürüdü

Almanya’nın başkenti Berlin’de Taksim Gezi Parkı direnişçilerine destek amacıyla düzenlenen eyleme yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Berlin’in merkezi Wittenbergplatz Meydanı’nda toplanan protestocular, Ernst Reuter Platz Meydanı’na kadar hükümeti eleştiren ve istifaya davet eden pankart ve sloganlarla yürüdü. Yürüyüşte Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşındı.

Miting alanında şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu düzenlendi ve ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Taksim Gezi Parkı’nda yaşananlar nedeniyle eleştirildi ve istifaya çağrıldı.

CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir, Gezi Parkı’nda polisin kullandığı aşırı şiddetin toplumun her kesiminde tepkilere yol açtığını söyledi. Özdemir, “İnsanlarda zamanla bir öfke birikmiş durumda, yılar içerisinde AKP hükümetinin uyguladığı bir baskıdan kaynaklanan. Türkiye’de yaşananlar bu öfkenin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde de Place Belaire meydanında yaklaşık 300 kişi Taksim Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek için toplandı. Gösteriye İsviçre Sosyalist Partisi Cenevre Grubu da katıldı. Sosyalist Parti Cenevre sözcüsü, Türkiye’deki olayların insan haklarına aykırı olduğunu ve siyasetçi, asker, gazeteci ve öğrenci olan yüzlerce insanın tutuklu olduğunu ifade etti. Alan da taşınan döviz ve pankartlarda,“Faşizme karşı çapulcular”, “Gezi ile beraberiz”, “Tayyip İstifa”, “Hep birlikte dayanışma” yazıları dikkat çekti. Daha sonra grup Cenevre Green – Peace’nin şubesinin Birleşmiş Milletler alanında organize ettiği Taksim’e destek mitingine katıldı. Yapılan konuşmaların ardından genç protestocular yerlere yatarak Gezi Parkı eylemcilerine destek verdi.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi