Doksan ülkeden bakanlar, şirket yöneticileri ve sivil toplum temsilcileri Berlin’de düzenlenen Uluslararası Enerjide Dönüşüm Diyaloğu konferansında buluştu.
Konferansta Paris İklim Anlaşması’nın öngördüğü 2030 yılı hedefleri masaya yatırıldı.
Dördüncüsü gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, uluslararası işbirliğinin şart olduğunu, “küresel sorunlara ancak küresel stratejilerle yanıt verilebileceğini” söyledi.
Maas’ın dikkat çektiği konulardan biri de iklim değişikliğinin, göçlere, yeni güvenlik sorunlarına yol açabilecek olmasıydı.
Maas, “İklimin güvenlikle etkileşimi uluslararası gündemin öncelikleri arasında yer almalı, barış ve güvenliğe fiili tehdit oluşturmadan önlem alınmalı, bu bizim açımızdan önleyici dış politikanın bir parçası” şeklinde konuştu.
Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, yenilenebilir enerjiye ağırlık vererek çevreye çok daha az zarar verileceğini vurguladı, enerjide dönüşümün ancak uzun vadeli planlamalarla gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.
Almanya’nın bu alanda yıllar önce başlattığı çalışmaları “ulusal ekonomiye açık kalp ameliyatı” olarak nitelendiren Altmaier, bu sayede bugün elektriğin yüzde 36’sının yenilenebilir enerjiden karşılandığını aktardı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Konferansta konuşan Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak da yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye’nin son iki yılda enerji politikalarında, arz güvenliği, yerlileştirme ve enerji verimliliği üzerine inşa edilmiş yeni bir stratejik planlamaya yöneldiğini anlatan Albayrak, “Türkiye sadece enerji alanında yılda 44 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke, petrolün ve doğalgazın yüzde 95’ini ithal eden bir ülke olarak özellikle yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar atmayı hedef benimsedik” diye konuştu.
Türk enerji bakanı, büyük siyasi ve ekonomik bir dönüşümden geçen dünyanın büyük sınamalar ve tehditlerle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu meydan okumalar, tehditler ve sınamalar çok daha büyük fırsatlara gebe, yeter ki yeni ekosistemin içerisinde, Doğu-Batı ekonomisinin, tüketiminin büyümesinin ayrıştığı bir dönemde, kazan kazan modeline dayalı doğru bir sinerji oluşturacak, rasyonel, akılcı bir stratejik planlama ortaya koyabilelim.”
Enerji sektöründeki değişim sürecine adapte olmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Albayrak, bugün dünyada 1 milyardan fazla insanın elektrikten faydalanamadığını ifade etti. Albayrak, Türkiye’nin Avrupa’ya kaynak çeşitliliği ve enerji arz güvenliği noktasında güvenli bir liman, istikrarlı ve önemli bir partner olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
(Deutsche Welle Türkçe)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…