Kategoriler: Sivil Toplum

Belge: “Sol’un kitle partisi olması zor ama imkansız değil”

Yeşiller  ve Sol Gelecek’in düzenlediği BEBDA (Bilgiye Erişim ve Birlikte Değerlendirme Atölyeleri) Türkiye’de Sol ve Siyaset değerlendirmeleri toplantısı haftasonu Cezayir Toplantı Salonu’nda Atilla Aytemur moderatörlüğünde gerçekleşti. BEBDA’nın yeni konuğu Murat Belge idi.

Atilla Aytemur ve Murat Belge

Birikim dergisi dönemini anlatarak sözlerine başlayan Murat Belge, teorinin, sanatın yorumu hakkında hoşgörülü bakış açısının varlığından söz etti.

Belge, düşünceyle ilişkinin daha çok pragmatik temeller üzerine inşa edilmesinin, düşünceye saygının bulunmadığı bir ortamda olmanın sonucu olduğunu ve de  iktidarın aracının arandığını, fikri alt yapınınsa bu nedenle kurulmadığını sözlerine ekledi.

Toplantının ikinci oturumunda katılımcılarla birlikte forum düzenlendi

Avrupa’daki 68 kuşağının söz edildiği konuşmada, farklılıkların neler olduğu tartışıldı. Sol hareketin kendi ilkelerini oluşturamaması dile getirildi. Siyaset eleştirisi olarak, dar alanda hapsolan bir siyaset anlayışının varlığı ele alındı. Solun kitle partisi olma potansiyeli sorusunu yanıtlayan Belge, “Zor ancak neden imkansız olsun. İktidar şart mıdır? Muhalefette ne yapılır? Sosyal hareket biçimleri neler? Sorunla ilgilenen herkes bir araya gelsin, çözsün. Bu düşünce bir yere varır” diye konuştu.

Belge’nin 70. yaş günü, kesilen pasta ile birlikte toplantıya gelenlerle kutlandı

Murat Belge, geçmişte yanlış olan her şeyin yeniden üretim mekanizması olduğuna dikkat çekti ve doğru olan yeniden üretmek için insanların bir araya gelmesinin öneminden bahsederek bu toplantıların birliktelik noktası oluşturduğunu ifade etti.

Forumun ardından katliamlar günü olarakta bilinen 16 Mart’ın en iyi özelliğinin Murat Belge’nin yaş günü olduğuna karar verildi. Belge’nin 70. yaş günü, kesilen pasta ile birlikte toplantıya gelenlerle kutlandı.

Haber ve Fotoğraflar: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi