Kategoriler: ManşetTürkiye

Belediye Başkanı: 580 kişi mahsur,157 kişi öldü

Manisa’nın Soma ilçesinde Eynez Karanlıkdere Linyit kömür ocağındaki patlamanın üzerinden sekiz saat geçti. Patlama vardiya değişimi sırasında gerçekleştiği için işçileri mahsur kalan işçilerle ilgili kesin bilgi alınamazken Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan açıklama 00.30 sularında geldi. Yıldız ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi vermezken “hepimizin tek bir hedefi var, arkadaşlarımıza ulaşmak”dedi.

Madende 420 metreye kadar derinikte işçilerin bulunduğunu söyleyen Yıldız, patlamanın 15.10’da meydana geldiğini, öncesinde metan ve zararlı gaz seviyesinde ondan daha önce sıkıntı olmadığını belirterek “grizuyla ilgili facia söz konusu değil ama karbondiokasit ve karbonmonoksit zehirlenmesiyle karşı karşıyayız. Bulunduğumu durum sıkıntılı bir durum ama buradayız ve çalışmaların sükunetle devam edilmesi gerekiyor”dedi.

Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün yaklaşık bir saat önce verdiği resmi olmayan bilgilere göre madende 580 kişi vardı. Ergün 157 kişinin öldüğünü, 75 yaralı olduğunu açıkladı.

Bir televizyon programına bağlanan Belediye Başkanı Ergün, saat 18.30’dan itibaren ocakta olduklarını ifade ederek “Ambulanslarla devamlı cesetlerimiz taşınıyor. Soma civarı hastaneleri zaten doldu, Bergama, İzmir, Akhisar gibi yerlere taşıyoruz” dedi.
Belediye Başkanı ayrıca teknik elemanlardan aldıkları bilgi ışığında madende trafo değil grizu patlaması gerçekleştiğini ifade etmişti.
00.36 itibarıyle hastane önünde bekleyen ailelere, ambulansla getirilen yaralı isimleri dışında hiçbir açıklama yapılmadı. Hastane önünde endişeli bekleyiş devam ediyor.

Madendeki durumla ilgili hükümet ve de şirket sahibi Soma Holding yetkililerinden kazanın nedeniyle ilgili açıklama gelmezken Anadolu Ajansı’nın ilettiği kadarıyla holding “Alınan en yüksek ve sürekli denetimde olan tedbirlere rağmen kazaya anında müdahael gerçekleştirildiğini” iddia etti.

Maden-İş Sen Ege Bölgesi temsilcisi Tamer Küçükgençay, madenle ilgili şu teknik bilgiyi verdi:
“Madene yatay şekilde gidiliyor, dikine gidilmiyor. Büyük galeriler var; kuyu sistemi yok. Yeraltı derinliği 150-200 metre. Yatay ilerleyen galeri uzunluğu ise beş kilometre. Kaza 15:00-15:30 arasında oluyor. Yangınlar söndürülmeye çalışılıyor. İçeri temiz hava verilmeye başlandı, kurtarma çalışmaları 20:30 civarında başladı.”

DİSK’e bağlı Dev Maden Sen’in 2013 yılı raporuna göre madenlerde 95 işçi öldü, 191 işçi yaralandı. Rapora göre, sadece Soma’da 2013’te sekiz işçi öldü.

Türkiye’de, 1941’den bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Yaşanan en büyük facia 1992’de 263 kişinin öldüğü Zonguldak’taki grizu patlamasıydı.

(Ajanslar)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi