Belçika’da öğrenciler iklim krizi ve Gazze için üniversite binasını işgal etti

Belçika‘daki Ghent Üniversitesi‘nde 100’den fazla öğrenci, Gazze ve iklim kriziyle ilgili taleplerini dile getirmek üzere Avrupa‘da düzenlenen ilk protestoda üniversite binasını işgal etti.

Ghent’in en önemli UFO binası, üniversitenin 2030 iklim planlarını karşılamak için somut eylem çağrısında bulunan ve üniversitenin İsrail ordusuyla bağlantılı kurumlarla bağlarını kesmesini isteyen öğrenciler tarafından barışçıl bir şekilde ele geçirildi.

Guardian’dan Arthur Neslen’in aktardığına göre; üniversitenin tüm idari fonksiyonlarını barındıran binanın içine çadırlar kuruldu. Binanın bin kişilik “giyotin duvarı” amfisi “soykırım ve küresel ısınmayla dolu bir dünyada nasıl umut bulabileceğimiz” konulu doğaçlama bir atölye çalışmasına tahsis edildi.

Amsterdam Üniversitesi’ndeki öğrenciler de protesto gerçekleştirdi

İsrail‘in Refah‘a düzenlemesi beklenen saldırı öncesinde öfkenin arttığı üç günlük protestoya 200’den fazla Ghentli öğrencinin katılması beklenirken, Amsterdam Üniversitesi‘ndeki öğrenciler de bir işgal eylemi düzenledi.

Adının Joelle olduğunu belirten Ghentli öğrencilerin sözcüsü, eylemlerinin geçen yıl End Fossil Ghent tarafından gerçekleştirilen bir işgalden ve Gazze’deki olaylara yönelik öğrenci öfkesinden kaynaklandığını söyledi.

‘Özgür Filistin bir iklim adaleti meselesidir’

Filistin için Ghent Öğrencileri ile ortaklaşa hazırlanan eylem broşüründe “özgür Filistin bir iklim adaleti meselesidir” teması kullanıldı.

Joelle, “Her iki mücadelemizin de üniversitenin sahip olduğunu iddia ettiği değerlere bağlı kalmamasına karşı olduğunu fark ettik” dedi ve ekledi:

“Filistin için verilen mücadelenin aynı zamanda bir iklim adaleti mücadelesi olduğunu görebiliyoruz. İsrail işgal gücü Gazze’de bir ekokırım gerçekleştiriyor, yaşamın ve doğanın tüm unsurlarını yok ediyor. İsrail’in yerleşimci ‘yeşil sömürgeciliği‘ yerli toprakları yok ediyor ve etnik olarak temizlenmiş köylerin üzerine yerli olmayan ağaçlar dikiyor.”

Aynı zamanda yerleşimcilerin yarattığı zehirli kirlilik, su ve toprak tahsisi gibi sorunlar da bulunduğunu belirten Joelle, “Bu iki mücadele birbiriyle bağlantılı, dolayısıyla iklim aktivistleri Filistin konusunda bizimle dayanışma içinde ve bunun aynı zamanda bir iklim sorunu olduğunun farkındayız. Taleplerimiz el ele gidiyor” dedi.

Öğrencilerin açık mektubunda, üniversitenin “Filistinlilerin devam eden etnik temizliğinde suç ortağı olan İsrail kurumları” ile bağlarını kesmek için zamana bağlı bir eylem planı yayınlamasını istedikleri belirtiliyor.

Üniversitenin İsrailli kurumlarla ilişkisi var

Ghent Üniversitesi’nin Gazze’deki savaşa ya da İsrail’in Batı Şeria‘daki işgaline “maddi” destek sağladığı söylenen bir dizi İsrail kurumuyla bağlantısı bulunuyor.

Ghent’in en çok ortaklığa sahip olduğu Tel Aviv Üniversitesi, İsrail’in Lahey‘deki uluslararası adalet divanında soykırım suçlamalarına karşı savunmasında oynadığı rol ve Gazze’deki askerlere verdiği akademik destek nedeniyle öğrencilerin özellikle tepkisini çekiyor.

Aynı şekilde öğrenciler, üniversitenin 2030 iklim geçiş planlarının acilen uygulanması için “etkili ve bağlayıcı eylem” istiyor; bunun sürdürülebilirlik hedeflerinin bütçe ve eğitim kararlarının merkezine yerleştirilmesi anlamına geleceğini söylüyor.

İklim nötr planı 2050’yi buluyor

Ghent Üniversitesi, enerji tüketimini her yıl yüzde 2,5 oranında azaltarak ve 2050 yılına kadar iklim nötr hale gelerek, fosil yakıtlardan kademeli olarak arınmayı taahhüt ediyor.

Ayrıca, kısmen kampüsteki bisiklet altyapısını artırarak 2030’a kadar yüzde 80 “sürdürülebilir hareketlilik” elde etme politikası da var. Ancak öğrenciler çok az şey yapıldığını söylüyor.

Üniversite yorum talebine yanıt vermedi ancak direktörü Rick Van de Walle, etik politikalarının değişmeyeceğine karar verdiklerini ve “mevcut insan hakları politikasından hiçbir sapmanın belirli bir ülke, bu durumda İsrail ile ilgili olarak kullanılmayacağını” belirten bir açıklama yayınladı.