Kategoriler: KentManşet

Bayram tatilinin ardından İstanbul: Parklardan 817 ton çöp toplandı

Pandemi ile birlikte ilginin arttığı İstanbul‘daki parklar, Kurban Bayramı ve devamındaki hafta sonu tatilinde de yoğun ziyaretçi aldı. Tatil bitti, insanlar işlerine geri döndü, ancak geride bir çöp dağı kaldı.

İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş. tarafından paylaşılan bilgide normal günlerde İstanbul’daki yeşil alanlarda bir haftada ortalama 230 ile 250 ton toplanırken, Bayram tatilinde bu sayının 817 tona çıktığı belirtildi.

İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş Avrupa Yakası Yeşil Alanlar 1’inci Bölge Şefi Zehra Turhan DHA’ya yaptığı açıklamada “İstanbul’daki bütün yeşil alanlarda temizlik yapmaktayız. 4 günlük bayram tatili ve 2 günlük hafta sonu tatilinde Anadolu Yakası toplamda 315 tondan fazla, Avrupa Yakası 500 tondan fazla çöpü bertaraf ettik. Bu veriler daha önceki haftalara baktığımızda yüzde 100 artışı göstermektedir” dedi.

’24 saat çalışma sistemine geçtik’

Avrupa Yakası’nda 34 milyon, Anadolu Yakası’nda 23 milyon metreküp alanda temizlik ve bakım çalışmaları yürüttüklerini belirten Turhan, “Sahil kesimlerimiz perşembeden başlamak üzere büyük bir kullanım artışına uğradı. Normalde 8-5 çalışmakla yükümlü olduğumuz alanlarda artık 24 saat vardiya sistemi ile çalışıyoruz. Mobil ekip ve temizlik elemanlarımızı arttırdık” ifadelerini kullandı.

Turhan, “Biz temizlik yapmadığımız durumlarda bizim çöplerimiz denizlere, yollara ve sahillere gitmekte” ifadelerini kullandı.

‘İnsanlardaki bilinci artırmak lazım’

Kazlıçeşme Parkı’nda yürüyüş yapan İlayda Yıldırım “İnsanlar çöpleri hep yere atıyorlar. Biz hiç atmadık atanları uyarıyoruz, uyardık diye ağır tepkiler alıyoruz. Bize ‘Size ne oluyor? Siz kimsiniz, karışamazsınız, biz özgürüz’ diyorlar. Ben mesela çöpe ulaşana kadar, elimde taşıyorum, yere atmamam gerektiğini biliyorum” dedi.

Kazlıçeşme Parkı’nda vakit geçiren Vedat Arıkan ise “Biz de pikniğe gidince görüyoruz, maalasef insanlarımız, yediklerini içtiklerini çöp tenekesine atmak yerine oldukları yere bırakıyorlar. Yani bu insanın kendisiyle alakalı, ben ortaokula giderken, kağıt parçaları gezdirirdim cebimde bir çöp bulayım da atayım diye. Bilinç önemli çalışma oluyor, kamyonlar çalışıyor, sokaklar temizleniyor ama insanımızdaki bilinci arttırmak lazım” şeklinde konuştu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi