Kategoriler: EkolojiManşetYerel

Balıkesir ve Çanakkale’de 10 ayda 18 madene onay verildi

Yazar:
Haber Merkezi

Özellikle ormanlık alanlar ve köylerin yakınlarındaki madenlerin baskısı altındaki Balıkesir ve Çanakkale’de, bu yıl içinde, 10 ayda 18 maden projesine daha onay verildi.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, her iki şehirde, 33 maden projesinin ise ilk adımları atıldı:

  • Balıkesir’de mermer, kalker, granit ve andezit gibi madenler için projeler düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunan şirketler, projelere onay verilmesi durumunda madenleri işletecek.
  • Acarlar İnşaat, Bigadiç’te mermer ocağı işletmek istiyor. Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başlayan projenin dosyasında maliyet 7 milyon 770 bin TL olarak belirlendi. İşletme, 99.21 hektarlık ruhsat sahasının içindeki 13.21 hektarda ocağı işletecek. Proje aynı zamanda orman sınırları içerisinde kalıyor.
  • Benzer bir şekilde İz Granit Madencilik’in de Ayvalık’taki projesi sırada bekliyor. 9 milyon 72 bin TL değerindeki projeyle birlikte 22.8 hektarlık alan içerisinde granit ocağı projesi gerçekleştirilmek isteniyor. Projenin onay alması durumunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bağ ve fındıklık olarak belirlenen alanda maden işletilecek.

Cengiz Holding 294 bin ağacı katledecek

  • Cengiz Holding de geçen aylarda yargı sürecini bile beklemeden 294 bin ağacın yer aldığı Çanakkale Bayramiç’te çalışmalara başladı.
  • Green Saroz İnşaat ise aynı bölgede kayrak taşı ocağı işletmek istiyor. 1 milyon 120 bin TL değerindeki projeyle birlikte 19.72 hektarlık alanda proje hayata geçirilecek. Şirketin projesini gerçekleştirmek istediği alan, tarım arazisi ve orman alanından oluşuyor.
  • Yine Bayramiç’te bir şirket de mermer ocağı işletme izni aldı. Bu izine birlikte 95.89 hektarlık ruhsat alanının 21.78 hektarında maden yapılacak. Tamamı orman arazisinde yapılacak olan projeyle birlikte yıllık 13 bin 500 ton malzeme üretimi yapılacak.
TEMA Vakfı verilerine göre iki şehrin yüzde 79’u maden ruhsatlı. Var olan madenlerin yarattığı tahribat ve yenilerinin açılmasına karşı bölge halkı ve çevre aktivistlerinin yasal mücadelesi ve protesto eylemleri ise sürüyor.
Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024