Avrupa’da ortaya çıkan yumurta krizinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili inceleme başlattığını ve belli başlı yumurta üreticilerinden numune alarak ülkemizdeki yumurtalarda fipronil olup olmadığını araştıracağını duyurmuştu. Bakanlık araştırma sonucunda yumurtalarda fipronile rastlanmadığını duyurdu.
Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Bu tip hayvanlara temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini ‘orta derecede tehlikeli’ olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.
GDO’lu ürün sayısı 36’ya ulaştı
Buğday Derneği’nin haberine göre, Bakanlığın yumurtalarda fipronil bulunmadığını açıklaması, yumurtaların “temiz” ve sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Geçtiğimiz haftalarda alınan kararla hayvancılıkta yem olarak kullanılan GDO’lu ürün sayısı 36’ya ulaştı. Bu GDO’lu ürünlerin yoğun olarak kümes hayvanlarında kullanıldığı tahmin ediliyor; ancak hangi hayvansal gıda ürünlerinin GDO’lu yem verilen hayvanlardan elde edildiği konusunda bilgilendirilmiyoruz.
Hangi hayvansal ürünlerde GDO’lu yem kullanıldığı, bu konuda bir inceleme yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa sonuçları meçhul. Bu yemler başka gıda ürünlerinde, örneğin birkaç ay önce Adana’daki ekmek örneğinde olduğu gibi, kullanılıyor mu bilmek istiyoruz.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Tayfun Özkaya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yumurtalarda fipronil olmadığına yönelik açıklamasının yumurtaların “temiz” olduğu anlamına gelmediğini belirtti. Özkaya; hayvancılıkta kullanılan GDO’lu yemlerin glifosat barındırdığını ve glifosatın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kansere yol açtığının tespit edildiğini hatırlattı. Özkaya ayrıca, şayet GDO’lu yem kullanılmasa bile, hayvanlara verilen yerli yemlerin üretimlerinde de pestisit kullanıldığını; bu yüzden yumurtalarda fipronil olmasa bile, başka birçok pestisite rastlanabileceğini söyledi.
Peki ne yapmalı?
GDO’ya da pestisitli ürünlere de mecbur değiliz. Üretiminde insana ve ekosisteme zarar veren hiçbir madde ve yöntemin kullanılmadığı ekolojik ürünleri tercih edebilirsiniz.
(Buğday Derneği)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…