Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dün Resmi Gazete‘de yayımlanan genelgeyle ülkenin farklı bölgelerinde 51 arazi turizm amaçlı yatırımlar için tahsise açıldı.
Tahsise açılan alanların 28’i ise Hazine’ye ait ormanların bulunduğu parseller.
Resmi Gazete‘de yayımlanan genelgede tahsislere ilişkin de ayrıntılı bilgi ve IBAN verildi. Buna göre yabancı turizmci de içerisinde ormanlık alanların da bulunduğu parsellerin ihalelerine girebilecek.
Ayrıca ihale için verilecek tekliflerin süresi bir ay. Teklifler 19 Ağustos’a kadar Bakanlığa iletilecek.
Bakanlığın teklifi kabul etmesi için yapılacak değerlendirmede öne çıkan husus ise ‘mali yeterlilik’.
Tahsis edilen kamu taşınmazları şöyle:
Afyonkarahisar:
Antalya:
Aydın:
Bursa:
Denizli:
Erzincan:
Hatay:
İzmir:
Kars:
Mersin:
Muğla:
Niğde:
Ordu:
Trabzon:
Yalova:
Çeşme Çevre Platformu tarafından Bakanlığın ihaleleriyle ilgili yapılan açıklamada “Çeşme Alaçatı’da denize sıfır üç değerli kupon arazi yerli ve yabancı turizmciye tahsis edilecek” denildi.
İzmir’in Çeşme, Menderes ve Selçuk ilçelerinde de denize sıfır 11 farklı parsel ilana çıktı. Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada ihalelerle ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Çeşme Alaçatı’nın en kıymetli 3 kamu arazilerine 3 adet 4-5 yıldızlı oteller yapılacak. Alaçatı Port civarında bir tanesi 300 yataklı, diğeri 650 yataklı ve son parsele de 1.500 yataklı otel yapılacak. İhaleye katılacak firmaların en geç 19 Ağustos 2022’ye kadar tekliflerini Bakanlığa iletmeleri gerekiyor. Bu işletmelerin kimlere tahsis edileceğine ise Kültür ve Turizm Bakanlığı karar verecek.”
İlanın dün yayımlanmış olmasına ve bir aylık sürede tekliflerin kabul edilmesine ve yabancı firmalara da tahsis edileceğinin duyurulmasına ilişkin olarak Platform tarafından şu eleştiriler yapıldı:
“Bin 500 yataklı bir otelin planlanması, finansmanının sağlanması, ekonomik verimlilik hesaplanması bir ay içinde olacak iş değil. Bu tür planlamalar bir ila iki sene sürüyor. ‘Yerli ve yabancılara tahsis edilecek’ denilmiş. Hangi yabancı yatırımcı bir aylık bir süre içinde tüm hazırlığını yapıp bu ihaleye katılabilir? Türkiye’de şirket kurması bile iki ila üç ay sürer. Bütün bunlar göz önüne alındığında alıcıların daha şimdiden belli olduğu, ihalenin ‘adrese teslim’ bir tahsis gibi göründüğü akıllara geliyor.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…