Manşet

Avustralya’da hedef sadece develer değil

Yazar:
Haber Merkezi

Avustralya‘nın Güney Avustralya eyaletinde, su kaynaklarını tükettiği gerekçesiyle yaklaşık 10 bin yabani devenin helikopterlerden ateş edilerek öldürülmesi büyük tepki topladı. Kontrol altına alınamayan yangınlar sebebiyle aralarında sekiz bin koalanın da bulunduğu 1,25 milyar canlının ölmesinin ardından verilen bu karar hem hayvan hakları aktivistleri hem de vatandaşlar tarafından eleştirildi.

Euronews’ten  Mert Can Yilmaz’ın haberine göre hükümetin yaban hayatına yönelik bu müdahalesi bir ilk değil. Ülkede yaşayan birçok yabani hayvan için nüfus kontrolü yöntemi olarak bu canlılar öldürülüyor.

Sistematik katliam

Kuzeybatı Avustralya hükümetinin resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre öldürülen hayvanlar arasında yabani atlar, domuzlar, kediler, tavşanlar, tilkiler ve hatta kanguru gibi birçok canlı türü bulunuyor. Her tür için farklı metodlar kullanılıyor. Örneğin yabani kedi ve tilkiler için “zehirli yemle öldürme” metodu tercih edilirken; yabani deve, at, buffalo, eşek ve keçi gibi toynaklı hayvanları için havadan ateş açma yöntemi kullanılıyor.

2019’da dört bin kanguru öldürüldü

2015 yılında Avustralya hükümeti, 2020 yılına kadar 2 milyon vahşi kedinin itlafı ile ilgili bir süreç başlattığını duyurmuştu. 2017 yılında Queensland yerel yönetimi ise öldürülen kedi başına 10, yabani köpek ve dingo başına 30 dolarlık bir ödül vereceğini açıklaması gündem yaratmıştı. 2011 yılında ise sadece Avustralya’nın Victoria Eyaleti‘nde yarım milyon tilki öldürüldü. 2019 yılında ise 4035 kanguru nüfus planlaması adına öldürüldü.

Her yıl 5-6 bin buffalo öldürülüyor

2017 yılında Kakadu Doğal Parkı‘nda 24 günlük bir süreçte 6 bin yabani at, domuz, buffalo ve eşek helikopterlerden açılan ateşle öldürüldü. Ülkede senede 5 ila 6 bin arasında yabani buffalo itlaf ediliyor. Hayvanların itlafı sadece artan nüfusun eko sistemde yol açtığı zararlar sebebiyle değil, salgın hastalıklar ve yerleşim yerlerine verdiği zararlar nedeniyle de gerçekleşebiliyor.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024