Kategoriler: EnerjiManşet

Avustralya için en ucuz enerji kaynağı yenilenebilir

Avustralya hükümetine bağlı İklim Komisyonu tarafından yayınlanan bir çalışmada yenilenebilir enerjilerin kıtadaki en ucuz enerji kaynağı haline gelebileceği iddia edildi.

“Kritik On Yıl:Yenilenebilir Avustralya’yı Yaratmak” başlıklı çalışmada özellikle çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin Avustralyalı elektrik tüketicileri için sahip olduğu potansiyele vurgu yapılıyor.

Çalışmaya göre ülkede çatı tipi güneş enerjisi kullanımı hızla yaygınlaşırken, 2012’nin Temmuz ayı itibari ile ülkedeki 754,000’e yakın konut ve işyeri çatısında güneş enerjisi panelleri bulunmakta ve ülkenin kurulu güneş elektriği gücü 2 GW’a yakın.

2009 yılı itibari ile 4.4 milyon nüfusa ve 209,000 güneş enerjisi sistemi kurulumuna sahip Queensland eyaleti ise 475 MW’lık güneş enerjisi kurulu gücü ile ülkenin lideri konumunda.

Ülkenin toplam elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 10’un altında iken, 2010’da uygulamaya sokulan bir programda Avustralya hükümeti’nin 2020’de bu oranı yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflediği açıklanmıştı.

Avustralya İklim Komisyonu yöneticisi Prof. Tim Flannery’e göre karbon fiyatlarının yükselmesi ve teknolojik gelişime bağlı olarak 2030’a kadar güneş ve rüzgar ülkedeki en ucuz enerji kaynağı olabilecek. Flannery bir çok kişinin bu iddiayı inandırıcı bulmamasına karşı ise bilgisayar teknolojisindeki hızlı ilerlemeyi işaret ederken, geçmişte de bilgisayarların cepte taşınabilecek kadar küçülebileceğine kimsenin inanmayabileceğini ifade etti.

(Yeşil Ekonomi)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi