Kent

Avrupa’nın yeni Yeşil Başkent’i Lizbon oldu

Yazar:
Haber Merkezi

Portekiz’in başkenti Lizbon 2020 Yeşil Avrupa Başkenti ödülüne layık görüldü. Avrupa Yeşil Yaprak 2019 ödülü ise İspanya’nın Cornella de Llobregat ile Hollanda’nın Horst aan de Maas şehirlerine verildi.

Ödül sahipleri Avrupa Komisyonu Çevre, Deniz ve Balıkçılık Komiserliği taradından Hollanda’nın Nijmegen şehrinde düzenlenen tören ile açıklandı.  Lizbon’un ödülünü takdim eden Çevre Komiseri Karmenu Vella “Lizbon’dan ve diğer şehirlerden bu alanda böyle bir liderlikler görmek umutlarımızı yeşertiyor. Bu şehirler bizlere çevresel bazı mücadelelerin nasıl fırsata dönüştürülebileceğini gösterdiler” ifadelerini kullandı.

Vella “Lizbon ekonomik krizle boğuşurken bu dönüşümü başlattı ve dönüşümün kendisini ekonomik bir modele çevirerek ilham verici bir model oldu. Bu da sürdürülebilirlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi net şekilde gösterdi” dedi.

350 bin Euro ödül

Ödül ile birlikte Lizbon Avrupa Komisyonu‘ndan 350 bin Euro finansal hibe almaya da hak kazanmış oldu. Ödül paraları ile şehirler o yıl içerisinde ‘yeşil başkent’ olmaya ilişkin bazı yeni düzenlemeleri ve organizasyonları hayata geçiriyor. Her yıl verilen ödülün geçen yılki sahibi ise Norveç’in başkenti Oslo olmuştu. Avrupa Yeşil Yaprak Ödülü ise geçtiğimiz sene Hollanda’nın Nijmegen şehrine verilmişti.

Yeşil kriterler

Bu yıl 18 Avrupa şehrinin almak için yarıştığı Yeşil Avrupa Başkenti ödülünün sahibi 12 çevre kriteri üzerinden değerlendirildi. Bu kriterler arasında iklim değişikliğinin azaltılması, iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir kentsel hareketlilik, sürdürülebilir arazi kullanımı, doğa ve biyolojik çeşitlilik,  hava kalitesi, gürültü, ses, atık, su, yeşil büyüme ve eko-yenilik, enerji performansı ve yönetişim yer alıyor.

Avrupa Yeşil Yaprak ödülü için ise şehirler altı ana başlık üzerinden değerlendiriliyor: iklim değişikliği ve enerji performansı, sürdürülebilir kentsel hareketlilik, doğa ve biyolojik çeşitlilik.

Karbondioksit salımı yüzde 50 azaldı

Ödüle layık görülen Lizbon, geçtiğimiz yıllar içeresinde ekolojik birçok dönüşüm gerçekleştirdi. Şehir içerisinde bireysel araç kullanımını sınırlandıran yetkililer yürümeye, elektrikli bisikletlere ve toplu taşımaya öncelik verilmesini sağladı. Bugün Lizbon dünyadaki en fazla elektrikli şarj noktasına sahip şehirlerden biri durumunda. Belediyeye ait araçların yüzde 39’u da elektrikli.

Lizbon şehri 2002-2014 yılları arasında şehirdeki karbondioksit (CO2) salımı yüzde 50, enerji tüketimini de yüzde 23 azaltmayı başararak su tüketimini de 2007’den 2013’e kadar yüzde 17 düşürdü. Lizbon’da yaşayan insanların yüzde 93,3’ü bir toplu taşıma aracına 300 metre mesafede yaşarken yüzde 76’sı da bir yeşil alana 300 metre mesafede oturuyor.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024