Avrupa’nın hayvan ihracatındaki karanlık koşulları biliyor musunuz?

Avrupa Birliği (AB) her yıl 229 milyondan fazla canlı sığır, koyun, domuz, keçi ve kümes hayvanı ihraç ediyor.

Kamyonlarda neler olduğu ancak AB sınırına kadar kontrol edilebiliyor. Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller, denizde olanların ise sır gibi saklandığını ifade ediyor:

“Nakil sırasında kaç hayvanın yaralandığını ya da öldüğünü kimse bilmiyor.”

Avrupa Parlamentosu‘ndaki Yeşiller‘den Tilly Metz “AB sınırlarının ötesinde yetkililer nerede? AB, orada olanları görmezden geliyor. Kimse gemilerde ne olduğunu gerçekten bilmiyor ve açıkçası pek çok insan bilmek bile istemiyor” diyor.

Yeşiller’den Thomas Waitz “Bir geminin nasıl yüklendiğini, hayvanların nasıl acı çektiğini, ne kadar gergin olduklarını ve güneye doğru bir haftalık yolculukları sırasında hangi koşullarla karşılaşacaklarını kendi gözlerimizle görmek için İspanya’ya gittik” ifadelerini kullanıyor.

Caroline Roose ise “Bugün, çarpık bir fabrika çiftçiliği sistemimiz var. Peki ya AB, o ne yapıyor? Çok basitçe [sorundan] hep gözünü kaçırıyor. Sorun şu, bir hayvanı bir ülkede bir yerde yetiştiriyorsunuz ve başka bir yerde kesiyorsunuz. Peki neden? Çünkü daha ucuz. [Bu olanların] hepsi kâr yüzünden. Bence bu bir felaket. Ve gözden geçirilmesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete