Koronavirüs Salgını

AVM çalışanları: İşçi sağlığı hiçe sayılıyor

Yazar:
Haber Merkezi

İçişleri Bakanlığı‘nın, 81 ilin valiliğine gönderdiği “koronavirüs tedbirleri” konulu ek genelgeyle, tiyatro, sinema, kafeterya, kafe, her türlü oyun salonları, çay bahçesi, dernek lokalleri gibi yerlerin faaliyetleri durdurulurken AVM’lerin açık kalması sağlandı. Genelgeye tepki gösteren işçiler rutin temizlik ve dezenfektan koyularak önlem alınamayacağına dikkat çekerken, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, “AVM’lerde risk seviyesi bitene kadar kapatılmalı, çalışanlar da ücretli mazeret iznine çıkarılmalıdır” dedi.

Evrensel’den Dilek Omaklılar’ın aktardığına göre, koronavirüs nedeniyle 12.00-20.00 saatleri arasında çalışmaları gerekirken 10.00-22.00 saatleri arasında çalışmaya devam ettiklerini belirten bir kadın işçi, “Dezenfektan var ama bu önlemler yeterli değil. Revire gidip sağlık kontrolleri yapabiliriz ama bunların dışında gözle görülür bir şey yok. Sağlığımızı kimse önemsemiyor” diye konuştu. Bir başka AVM çalışanı da “Geçici süreyle 12.00-20.00 şeklindeki çalışma saatine göre faaliyet göstermelerine kolaylık sağlanacağını duyurulmuştu. Bunu yapmak zor mu?” dedi.

Başka bir AVM çalışanı ise şunları söyledi: “Bütün AVM’ler 10.00’da açacak. Diğeri firmanın kendisine bağlı. Özellikle büyük firmalar dört saat de olsa ciro kaybı yaşamak istemiyor. Herkese önlem var ama bize niye yok?

Kendisinin bir önlem alındığına şahit olmadığını dile getiren işçi, “Marka eğer kendi isterse ilaçlama yapıyor. O da ürünlere zarar verir diye kimse yapmıyor.  Sağa sola koyulan dezenfektan ile bu iş olmaz. Tuvaletlerde de rutin temizlik dışında hiçbir şey yok.  Açıklanan rakamların da giderek artacağı ortada.”

‘Ücretli izin verilmeli’

Tez Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“AVM’lerin çalışma saatlerinin kısalması veya kamuda alınan önlemlerin alınması lazım. Özellikle AVM depolarında çalışan 50 yaş üstü bir sürü kişi var. AVM’lerde Türkiye genelinde yaklaşık 700 bin kişi var. Her ne kadar insanlar evden çıkmıyor gibi gözükse de temel ihtiyaçları için yine buralara geliyorlar. Risk seviyesi en yüksek yerlerden birisi. Alınan tedbirler yetersiz. İşletmeler risk taşıyan çalışanları zoraki senelik izine çıkarmakla çözüm buluyorlar. Bizce bu yanlış. AVM’lerde çalışanlar da kamuda çalışanlar gibi insan. AVM’ler risk seviyesi bitene kadar kapatılmalı, çalışanlar da ücretli mazeret iznine çıkarılmalıdır.”

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024