Atatürkçü Düşünce Derneği’nin mektuplarına PTT’de görünmezlik pelerini

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi, Mersin Limanı‘nın şehrin tek yeşil alanı olan Atatürk Parkı önlerine doğru genişletilmesi projesine karşı bir panel düzenlemiş ve panel sonunda bir bildiri yayınlamıştı. Dernek o bildiriyi, il genelindeki 805 mahalle ve köy muhtarlığına da mektup yoluyla gönderdi. 805 mektuptan hiçbirinin muhtarlıklara ulaşmadığı ortaya çıktı. Dernek, PTT hakkında suç duyurusunda bulundu.

2007 yılında özelleştirilen Mersin Limanı’nı işleten yabancı sermayeli Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliği (MİP), liman sahasını genişletmek isteyince hem Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden hem de kentteki birçok sivil toplum örgütünden itirazlar gelmişti.

İtirazların temel iki nedeni vardı:

  • Birincisi, halihazırda şehir içi trafiğe yoğun yük getiren limanın, genişleme, yani kapasite artırımından sonra, Mersin şehir merkezinin trafik yükünün daha da artacağı endişesi.
  • İkincisi ise şehrin tek yeşil alanı, tek deniz kıyısı parkı olan Atatürk Parkı’nın, liman genişlemesinden etkileneceği iddiası.

Tartışmalar yargıda, bilirkişiler çelişkili

MİP, liman genişlemesinin Atatürk Parkı’na zarar vermeyeceğini ileri sürüyor. Ancak meslek odaları, genişlemeyle limanın Atatürk Parkı önlerine kadar geleceğini iddia ediyor.

Taraflar arasındaki bu tartışma idari yargıya taşındı. Farklı tarihlerde farklı bilirkişi heyetleri birbirinin tersi görüşler sundu. Nihai kararı, idari yargı verecek ancak MİP liman sahasında çalışmalarına devam ediyor.

Mersin kamuoyu da bu süreçte basın açıklamalarıyla, panellerle yetkili makamlara sesini duyurmaya çalıştı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi bu kapsamda, 4 Haziran 2022 tarihinde “Mersin Limanında Neler Oluyor” başlığı ile bir panel düzenledi ve TMMOB’a bağlı ilgili meslek odalarının temsilcileriyle yurttaşları buluşturdu.

PTT’ye altı bin lira ödendi ama mektuplar sır oldu

Ödeme belgesi

Panelin ardından, “kentin modernleşme tarihinin belleği olan Atatürk Parkı önüne yapılması planlanan ek liman iskele ve  inşaatının Mersin’e ve Mersinlilere kaybettirecekleri ve getireceği trafik ve ekolojik ilave yüklere” dikkat çeken, limanın genişletilmesi yerine, şehrin doğusunda, Ana Konteyner Limanı yapılmasını öneren bir çağrı metni hazırlandı. Bu çağrı metni basınla paylaşıldı, belediye meclisi üyelerine ve milletvekillerine gönderildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi ayrıca, il genelindeki 805 mahalle ve köy muhtarlığına da bu bildiriyi posta yoluyla gönderme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda 5 Ağustos’ta PTT’ye 6 bin 37 TL ödeme yapılarak 805 adet mektup muhtarlıklara gönderildi. Ancak haftalar sonra, o mektupların hiçbirinin muhtarlıklara ulaşmadığı ortaya çıktı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Serdar Erkan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği toplantıda skandalı “Bu durum normal bir durum değildir. Çünkü bu kadar çok sayıdaki mektubun postaya verildiği tarihten, bugüne kadar geçen yaklaşık 100 günde en azından Akdeniz ilçesindeki en yakın muhtara dahi ulaşmaması ve ulaşmayan mektupların tarafımıza iade dahi edilmemesi hayatın olağan akışına uygun değildir” sözleriyle değerlendirdi.

‘Mektuplarımız nerede?’

Erkan, “Mersinlilerin en yakın seçilmiş temsilcileri olan muhtarlıklara  Mersin için önemli bir konuda gönderdiğimiz mektuplarımız yaklaşık 100 gündür neden ulaşmadı ve  bedelini ödeyerek gönderdiğimiz ve adresine ulaşmayan mektuplarımız nerede? Bu anormal durum, anayasal haberleşme özgürlüğünün engellenmesi değil midir? Ulaştırma Bakanlığı’na Bağlı PTT yetkililerin ve ilgililerin bu konuda Mersinlilere açıklama yapmasını gerektiğini düşünüyor, bu durumu Mersinlilerin takdirine sunuyoruz” dedi.

Erkan, mektupların adresine ulaşmaması ve kendilerine iade edilmemesi nedeniyle PTT yetkilileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını da kaydetti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete