Araştırma: Avlanmak için dalan kuşlar evrimsel bir çıkmazda olabilir

Bath Üniversitesi’ndeki bilim insanları, penguenler ve karabataklar gibi oldukça özelleşmiş türlerin yok olma riskinin daha yüksek olabileceğini keşfetti.

727 tür su kuşu üzerinde yapılan analizler, kuşların dalmak üzere evrimleştiklerinde ortaya çıkan özelliğin asla tersine çevrilmediğini ortaya koydu.

BBC‘den Tess de la Mere‘nin aktardığına göre; araştırmacılar, keşfin dalış kuşları üzerine oluşturulacak koruma stratejilerini geliştirmeye yardımcı olabileceği konusunda umutlu.

Joshua Tyler ve Dr Jane Younger su kuşlarının üçte birinden daha azının daldığını tespit etti. Buna göre üç farklı dalış şekli bulunuyor.

Penguenler gibi kanatla dalan kuşlar suda ilerlemek için kanatlarını kullanırken, diğerleri ayakla dalış yapılıyor, yüzmek için ayaklarını hareket ettiriyorlar.

Martı ve sümsük kuşu gibi dalgıçlar ise avlarını yakalamak için havadan suya dikey olarak dalıyor.

Araştırmacılar, farklı dalış biçimlerinin birbirinden bağımsız olarak geliştiğini ve türlerin ortamlarına ideal olarak uygun olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak küresel ısınma yaşam alanlarını etkilemeye başladığı için dalış kuşlarını çok daha büyük bir risk altında bırakıyor.

‘Devasa etkiler’

Tyler, “Örneğin, penguenlerin diyet aralığındaki ufak bir değişikliğin, penguenlerin ve onların bu ortamlarda yiyecek arama yetenekleri üzerinde devasa etkileri olabileceğini hayal edebilirsiniz” dedi.

Öte yandan martıların deniz kenarında elinizden bir sandviç bile olsa almak için her şeyi riske atacağını ifade eden Tyler şöyle devam etti:

“Bu türlerin evrimleşme yetenekleri ve gelecekte değişebilecekleri veya uyum sağlayabileceklerine ilişkin ne kadar kapsamlı düşündüğümüz hakkında ilginç sorular ortaya çıkarıyor.”

Tyler, korumaya “sadece bugünü düşünerek statik bir noktadan” yaklaşmaktan ziyade, araştırmanın “bu modern değişiklikleri bu atalardan kalma değişikliklerle ilişkilendirmeye çalışmak” hakkında olduğunu da sözlerine ekledi.

Tyler, teorilerini çürütmek için yalnızca bir örneğin dahi yeterli olacağını ve böyle bir bulgunun gerçekten heyecan verici olacağını söyledi.