Kadın

AP’nin başkanlığına kürtaj karşıtlığıyla bilinen Roberta Metsola seçildi

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) başkanlığına kürtaj karşıtlığıyla bilinen Maltalı kadın siyasetçi Roberta Metsola seçildi. 42 yaşındaki Metsola, AP’nin en büyük siyasi grubu olan muhafazakar Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) adayıydı.

Metsola, Strazburg merkezli 705 üyeli Parlamento’da yapılan oylamada 458 vekilin oyunu aldı.

İlk turda açık ara farkla kazandı

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oturumda, üç kadın aday Parlamento başkanlığı için yarıştı. Roberta Metsola, Yeşiller’in adayı Alice Kuhnke ve radikal solun adayı Sira Rego birlikte yarıştı.  Metsola, ilk turda açık ara farkla seçimi kazandı. Rakipleri Alice Kuhnke 101, Sira Rego’ysa 57 oyda kaldı.

İtalyalı sosyalist siyasetçi David Sassoli’nin geçen haftaki ölümünün ardından, AB yasama organı AP’nin başkanlığına seçilen Roberta Metsola, parlamentonun 20 yıldır ilk, genel olarak ise üçüncü kadın başkanı olacak.

Metsola oylamanın ardından, “Avrupa Parlamentosu’nu bir kadının yönetmesinin vakti gelmişti” ifadelerini kullandı. AP’nin yeni başkanı Avrupa Parlamentosu’na birliğin ana merkezleri olan Brüksel ve Strazburg dışında da vatandaşlarla bağlantı kurma çağrısı yaptı.

Bazı meslektaşlarının hedefinde

Dört çocuk annesi siyasetçi, kürtaj karşıtı görüşleri nedeniyle bazı meslektaşlarının eleştirilerinin hedefinde bulunuyor. Metsola, kürtaj dahil kendisine yönelik çekincelerin farkında olduğunu ama “görevinin parlamentonun konumunu temsil etmek olacağını” söyledi.

Genel Kurul’da yapılan görüşmelerde, AP milletvekilleri, Metsola’nın kürtaj meselesinden ayrı olarak kadın ve azınlık haklarına olan bağlılığı nedeniyle takdir edildiğini dile getirdi.

Parlamento Sivil Özgürlükler Komitesi‘nin (LIBE) bir üyesi olan Metsola’nın özellikle siyasi grubu olan Avrupa Halk Partisi’ni “eşcinsellere yönelik ayrımcılığa karşı mücadele konusunda kararlı tutum almaya zorladığı” da hatırlatıldı.