Kategoriler: ManşetTürkiye

Ankara’da oy seferberliği

16.30

Saldırının ‘yolun açılması’ için yapıldığı söylendi. Artı 1 Televizyonu Ankara temsilcisi Murat Sabuncu , polisin sözel uyarıda bulunmadan müdahaleye başladığını belirtti; “Amaç sadece yolu açmak olsaydı farklı bir yöntem uygulanabilirdi” dedi. YSK önünde polis saldırısı devam ederken eylemlerin Ankara’nın farklı bölgelerine de sıçradığı söyleniyor.

Öte yandan Ankara’da saldırının başladığı dakikalarda AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Gökçek bir basın toplantısı düzeneyerek ‘olaylardan CHP sorumludur’ dedi.

 

16.05

YSK binası önünde toplanan kalabalığa Polis tazyikli su ve gazla saldırmaya başladı. İnsanlar ara sokaklara kaçışırken slogan atmaya devam ediyor.

15. 55

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Gerekçeli itirazın yapıldığını, yaklaşık 12 bin kusür ıslak imzanın karşılaştırılacağını belirten Yavaş, ‘gerekçeli itiraza rağmen oyların sayılması reddedilirse Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız’ dedi.

Mansur Yavaş’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Seçim gecesi 4-5 saat boyunca hiçbir veri akışı gelmedi. Birden bire Altındağ, Sincan, Bağlar’dan toplu akış gelmeye başladı. Bu tür tutumlar karşısında Ankaralılar seçimlere şaibe katıştığını düşünüyor ve haklarını arıyor. Biz de onların bize güvenip verdiği oyların takipçisi olacağız.

Bugün ilçe seçim kurullarına itirazlarımızı yaptık ve bir sürü yanlış tespit ettik. Bununla ilgili seçim kuruluna müracatı yaparak geçici tutanakların kesinleştirilmemesinin ve 12 bin kusür  ıslak imzalarla karşılaştırmak suretiyle inceleneceğini belirtiyorum. Ankaralılar müsterih olmalı, bir oy bile boşuna gitmeyecek. iki gecedir arkadaşlarımız uyumuyor, sabah diğer partilerdeden eksik tutanakları aldık. “

‘Henüz YSK’ya müracaat etme aşamasında değiliz’

“YSK önünde toplanan vatandaşlarımız var. henüz YSK’ya müracaat etme aşamasında değiliz. Önce il seçim kurulundaki müracaat sonuçlanacak, sonra YSK’ya geçecek.  YSK önünde yapılacak birşey yok.”

YSK sonuçların hepsini girmedi

“YSK henüz tamamen işlemedi sonuçları. Kesin sonucu bu akşam ya da yarın alacağız diye umuyorum. Epey değişiklik olduğunu söyleyebilirim.

Birleştirme tutanağının kesinleştirilmesine itiraz yaptık. Gerekçeli şekilde itiraz yapılabiliyor. gerekçeli itiraz rağmen reddedilirse oyların sayılmasını, talepler reddedilirse Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruya gideceğiz. Sandıklara yaptığımız itiraz üreyi kesmek içindi. 12 bin 400 e yakın ousulayı seçim kurulnda hala girmediler onları da girdikten sonra net birşey söyleyebileceğiz bize göre sonucuduyuracağız. “

Güncelleme (15.39)

Yenimahalle Yüksek Seçim Kurulu önünde bekleyiş sürüyor. Emine Ülke Tarhan YSK binasına gelerek, içeride CHP ilçe başkanları ve avukatlar olduğunu ve oyların güvende olduğunu söyleyerek. gerginlik olmamasını temenni etti. Kalabalığın sloganlarla bekleyişi sürerken YSK binasının önünde polis beklemeye devam ediyor.

 

30 Mart gecesi başa başa giden AKP ve CHP oyları arasındaki mesafenin bir anda açılması ve usulsüzlük iddiaları üzerine CHP, YSK’ya itirazda bulunacağını açıklamıştı. Bu gün saat 15.00’te itiraz süresi doluyor;  CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın Twitter üzerinden başlattığı, seçim sonuçlarının kontrol edilmesine ilişkin kampanyasına ise binlerce kişi yanıt verdi.

Fotoğraf: @canvzt

CHP Genel Merkezi’nde hummalı çalışma devam ediyor;  Gürsel Tekin’in verdiği bilgiye göre iki bin gönüllü, Yüksek Seçim Kurulu’nun Ankara’da açıkladığı sandık sonuçlarını, oy verme işleminin sonunda sandık kurullarının tutuğu tutanaklarla karşılaştırıyor. Mansur Yavaş’ın seçim ekibinde görev yapan, eski AK Parti milletvekili ve akademisyen Suat Kınıklıoğlu, şimdiye kadar yapılan karşılaştırmalarda çok sayıda tutarsızlık belirlendiğini söyledi.

Öte yandan YSK önü dün olduğu gibi bugün de kalabalık. Yeşil Gazete ekibinden Koray Doğan Urbarlı‘nın bildirdiğine göre, itiraz süresinin bitimine sayılı dakikalara kala ‘YSK korkma Halk Burada’, ‘Birleşe, birleşe kazanacağız’ sloganları atılıyor.

Bundan sonra ne olacak?

İtiraz yapılırken, itiraz dilekçesine itirazın dayandığı delilin yani ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı, bu bulunamıyorsa sandık sonuç tutanağının fotoğrafının eklenmesi gerekiyor. İlçe seçim kurulu itirazlar konusundaki kararını en geç 3 Nisan’a kadar verecek. İlçe seçim kurulu karar aldıktan sonra bu karara en geç bir gün içinde il seçim kurulunda da itiraz hakkı bulunuyor. İl seçim kurulu da kendisine yapılan itirazları iki gün içinde karara bağlayacak. İl seçim kurulu kararlarına karşı da, YSK’ya üç gün içinde olağan itiraz hakkı bulunuyor. YSK’nın vereceği karar ise nihai ve kesin karar oluyor. Sözkonusu seçimle ilgili kesin sonuç da YSK’nın kararıyla açıklanacak. Bu süreler dikkate alınca seçim sonuçlarına YSK’ya itiraz dahil 9 Nisan’a kadar itiraz yolu açık. YSK ancak tüm bu itirazları hepsi gelip görüşülüp karara bağlandıktan sonra 30 Mart seçimlerinin kesin sonuçlarını ilan edecek.

(Hürriyet/Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi