AMİD’den ‘Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği’ne yeni bir yaklaşım

Yazar:
Yeşil Gazete

Alternatif Medya ve İletişim Derneği‘nin (AMİD) yürüttüğü ve Newslab Turkey’in partner kuruluşu olduğu Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen İklim Krizi ile Mücadele için Hak Temelli Yaygın Eğitimi Geliştirme Projesi’nde 4 ve 11 Mayıs tarihleri arasında Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği (ÇEİD) dersi veren öğretmenlerle eğitim düzenlendi.

Kadrosunda uzman isimlerin yer aldığı projenin ilk toplantısı 25 Kasım’da öğretmenlerle yapılmıştı. Tanışma toplantısının ardından 16 Aralık’ta bir odak grup toplantısı gerçekleştirilmişti. 20 Şubat’ta ise dersi almakta olan 8. sınıf seviyesinde 35 öğrenciyle odak grup çalışması yapıldı. Bu toplantılarda öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaçları belirlendi.

ÇEİD dersinin videoları, kitapları ve programları incelenerek eksikler ve öneriler çıkarıldı. Öğretmenlerin ve öğrencilerin ihtiyaçlarıyla bir araya getirilerek bir “Mevcut Durum Raporu” oluşturuldu.

Mevcut Durum Raporu’nda tespit edilenlerin başında, bilimsel yaklaşım ve uygun pedagojik içerik eksikliği saptandı. İklim değişikliğinde temel kavramlarda öğrencilerin kavramakta zorlandığı veya karıştırdığı konulara dair yerel ve gündelik yaşamdan örneklerle desteklenmesi gerektiği ortaya çıktı.

Diğer yandan, çevreyle iklim değişikliği arasındaki bağın ve iklim değişikliğinin farklı toplumsal gruplara etkisine dair bilginin programda yer almadığı belirlendi. İklim değişikliğinin bu yaş gruplarında kaygı yaratan bir konu olduğunun altı çizildi.

Bu tespitlere bağlı olarak kurgulanan eğitimimizde Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliğinin temel kavramlarını ve yanılgıları anlatırken; Güneşin Aydemir ekosistem, döngü, iklim değişikliği bağlamına dikkat çekti.

Dr. Ümit Şahin iklim değişikliği politikalarını ve Türkiye’ye etkileri konusunda merak edilenleri anlattı. Son olarak Elif Ünal, üretilen materyallerle öğretmenlere materyal kullanımını ve iklim iletişimini anlattı.

4 Mayıs’ta İstanbul’da yüz yüze, 11 Mayıs’ta çevrimiçi olarak düzenlenen eğitimlere toplamda 33 kişi katıldı. Bundan sonraki süreçte eğitimlere katılanlarla birlikte bir grup oluşturulacak ve oluşturulan etkinlik ve içerikler paylaşılacak.

İlerleyen dönemlerde katılım sağlamak isteyen öğretmenler,  burcu@yesilgazete.org adresinden bilgi alabilir.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024