Alternatif Medya’nın ve digital aktivizmin her yönünün tartışıldığı oturumlara sahne olan Şenliğin eğlence kısmı ise yağmura rağmen, alternatif mekanlarda devam etti. Yeşil Ev’in yanında kurulan standlar da yağmur sebebiyle bir süre sonra kapalı alana alındı.
Toplam beş konu başlığında, 14 konuşmacının sunumları etrafında şekillenen panellerde, sunumlardan sonra da fikir alışverişleri devam etti. Her oturumun başında da, moderatörler konuyla ilgili bir giriş konuşması gerçekleştirdiler.
Paneller, Nadire Mater’in moderatörlüğünde yapılan Medya Okur Yazarlığı oturumu ile başladı. Mater, “Medya okur yazarlığı niye ortaya çıkıyor, haberle nasıl kurgulanıyor, Türkiye’de nasıl bir medya okurluğu var? Milli Eğitimin medya okur yazarlığı
Şenlik’te ikinci oturum, Yeni Medya Düzeni (mi?) başlığı altında Tolga Çevikel’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Fikir Sahibi Damaklar’dan Defne Koryürek, Yeşil Gazete’den Koray Doğan Urbarlı, Nor Radyo’dan Sayat Tekir ve Kaos GL’den Ömer Akpınar’ın konuşmacı olduğu oturuma Tolga Çevikel’in “Yeni Medya Düzeni”ne dair örnekler vererek başladı. Defne Koryürek Yeni Medya Düzeni ile ilgili, “Elimizdeki
Daha sonra söz alan Nor Radyo temsilcisi Sayat Tekir, “3 yıldır yayındayız. Bu dönem 8 dilli yayın yapıyoruz. Sadece Ermenileri yansıtmasını istemedik. Her türlü ezilen, ayrımcılığa uğrayan insanları, hayvanları, kimlikleri, yapıları bir araya getirmek istedik.” şeklinde konuştu. Oturumda son sözü Kaos GL’den Ömer Akpınar aldı. Akpınar, Kaos GL’de “Militarist, ayrımcı dille yazılmış haberleri alıp dilini arındırarak yayınladık. Kendi haberimizi yapmaya başladık. Eşcinsellere karşı yapılan ayrımcılık medyada teşhir ediliyor ve değişim gerçekleşiyor. Kadın cinayetleri medyada yer alıyor, ama trans cinayetleri çok yer almıyor.” şeklinde konuştu.
Dördüncü oturumda konu, Medya’da Nefret Söylemi’ydi. Yasemin İnceoğlu’nun moderasyonunda gerçekleşen oturumda Yeşil Gazete’den Murat Köylü, Alternatif Bilişim Derneği’nden İlden Dirini, Dur De!’den Levent Şensever konuşmacıydı. Şensever, nefret söylemi konusunda en büyük problemin kavramlar konusunda ortaya çıktığını ve nefret söylemi, nefret suçu kavramlarının karıştığını vurguladı. Murat Köylü ise, “bir söylemin nefret söylemi olup olmadığını anlamanın en kolay yolunun, kendimizi söze maruz kalanın yerine kendimizi koymak olduğunu” belirtti. Alternatif Bilişim Derneği’nden İlden Dirini, nefret söylemlerinden örnekler verdiği konuşmasında, “Nefret Söylemi’nin Facebook, Twitter gibi alanlarda daha kolay yayılabildiğini” vurguladı.”
Panellerin son oturumunda konu Dijital Aktivizm’di. Özgür Uçkan “Yaşanan demokrasi ayaklanmalarını tarihsel olarak 1848’e benzettiğini, o dönemin kuşlamalarının yerini ise şimdilerde Twitter’ın aldığını” ifade etti. Daha sonra söz alan askerleranlatiyor.blogspot.com kurucusu Ozan Zeybek, sitelerinin işlevinden ve etkisinden bahsederken, “Türkiye’de çok eksik bir taraf olan raporlama işlevinin site üzerinden gerçekleşebileceğini” ekledi. Dur De! aktivisti Levent Şensever, dijital aktivizmin, hareketleri için öneminden bahsettikten sonra, son olarak söz alın İnternetime Dokunma kampanyası örgütleyicisi Ezgi Köksal da, başarılı geçen kampanyaları üzerinden digital aktivizmi örneklendirdi.
Oturumların bitmesinin ardından, katılımcılar, Beat Bar’da şenliğin eğlence kısmına geçtiler.
Not: Oturumların dökümleri haftaiçi Yeşil Gazete’den okunabilir.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…