Kategoriler: İklim KriziManşet

Almanya’da şiddetli yağışlar: Bavyera ve Baden-Württemberg sular altında

Almanya’nın güneyinde bulunan Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletleri Cuma gününden (31 Mayıs) beri süren şiddetli yağışlar nedeniyle sular altında kaldı. Şiddetli yağmurun etkileri devam ederken bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Bavyera eyaletinde acil durum kurtarma çalışmalarına katılan dört kişinin teknesi sular altında kaldı. Teknede bulunan gönüllü bir itfaiyeci hayatını kaybetti. İtfaiye teşkilatından bir sözcü, devam eden selin Pfaffenhofen bölgesinde benzeri görülmemiş bir durum olduğunu söyledi.

Bavyera’da acil durum ilan edilirken Baden-Württemberg’de 185 yolcu taşıyan bir tren raydan çıktı. Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn, kazada hiçbir yolcuya zarar gelmediğini açıkladı ancak Münih’ten Berlin, Stuttgart ve Zürih’e olan yolculuklarda iptal ve gecikmeler yaşanabileceğini belirtti.

10 bölgede olağanüstü hal ilan edildi

Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinde 10 bölgede olağanüstü hâl ilan edildi. Bölgedeki köylerden 3000’in üzerinde insan tahliye edildi. Tahliye edilen bölgede bir huzurevi bulunması nedeniyle tahliye kararı birçok yaşlı vatandaşı zor durumda bıraktı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bölgede yaşayanları tüm uyarı mesajlarını ciddiye almaları konusunda uyardı.

Pazar günü (2 Haziran) Tuna Nehri‘nin bir kolu olan Paar Nehri üzerinde iki barajın yıkılmasıyla Reichertshofen köyü sular altında kalmıştı. Donauwörth Bölge İdaresi, tahliye kararı için bölgedeki barajların zayıflamasını gerekçe gösterdi. Augsburger Allgemeine gazetesine göre, Tuna7nın seviyesi cuma gününden bu yana yaklaşık üç metre arttı.

Bavyera Eğitim ve Kültür Bakanlığı da önümüzdeki haftaya kadar sekiz bölgede 40’ın üzerinde okulda yüz yüze eğitime ara verildiğini açıkladı.

Alman Hava Durumu Servisi (DWD), pazar günü, bölgedeki birçok belediyenin 24 saat içinde normalde bir ayda olduğundan daha fazla yağış almasının ardından, pazar ve pazartesi günü Almanya’nın güneyinde daha şiddetli yağmur beklendiğini bildirdi.

Almanya polisi: Daha önce böyle bir felaket yaşamadık

Gece fırtınalarının ise güneybatıdaki Kara Orman‘dan, Almanya’nın tüm güneyi boyunca, doğuda Çekya sınırındaki Bavyera Ormanı’na kadar uzanan bir alanı vurması bekleniyor.

DWD’nin bazı bölgelerde bir saat içinde metrekare başına 40 milimetreye kadar yağmur beklenebileceği uyarısı bugünü (3 Haziran Pazartesi) de kapsıyor.

Cuma günü Baden-Württemberg’deki Kisslegg’e 24 saat içinde metrekare başına 130 milimetre, Bavyera’daki Bad Wörishofen‘e ise aynı süre içinde metrekare başına 129 milimetre yağış ğerçekleşti. Mayıs ayında her birinde ortalama aylık yağış metrekare başına sırasıyla 118 ve 101 milimetreydi.

Almanya polisi de bölgede daha önce böyle bir su baskını yaşamadıklarını ve yolların ne kadar süre kapalı kalacağına dair herhangi bir bilgi veremediklerini bildirdi; bölge sakinlerine kendilerini güvende tutmak ve kurtarma operasyonlarını engellememek için bölgeden uzak durmalarını tavsiye etti.

Bakan Habeck: Rekor yağışların ve sellerin sıklığı artıyor

Yeşiller Partisi’nden Ekonomi Bakanı ve Şansölye Yardımcısı Robert Habeck, “Doğal felaketler insanlık tarihi boyunca yaşandı. Ancak bu olayların sıklığının önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Birkaç yıl aralıklarla rekor seller meydana geliyor, rekor yağışlar görülüyor” dedi.

Habeck’in de hatırlattığı gibi Almanya’da benzer felaketler ve rekor yağışlar 2021 yılında da Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren-Vestgfalya’da yaşanmıştı.

Almanya’daki selin ölçeği, iklim bilimcileri de şoke etti

Yalnızca Almanya’da değil, tüm Batı Avrupa’da etkili olan sellerin ve yağış düzensizliklerinin iklim değişikliği ile bağlantılı olduğu vurgulanmıştı.

‘Küresel iklim değişikliği sınır tanımıyor

Dünyanın dört bir yanında yaşanan seller de diğer aşırı hava olayları gibi iklim değişikliğinden bağımsız düşünülemiyor. İnsan faaliyetleri sonucunda artan sera gazı yoğunluğu nedeniyle sıcaklıklar giderek artıyor, ısınan atmosferin daha fazla nem tutabilmesi ise sel felaketlerine yol açıyor. Benzer şekilde fırtınaların daha sık ve yoğun hale gelmesi de şiddetli sağanak yağışları tetikliyor.

Son yıllarda bu felaketlerin çeşitli coğrafyalarda daha sık ve şiddetli yaşanması hiçbir ülkenin küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından muaf olmadığını gösteriyor. Brezilya’nın Amazon bölgesinde yaşanan büyük seller, Hindistan ve Bangladeş’te aşırı yağışların yol açtığı tahribatın ardından şimdi de Almanya’da görülen şiddetli yağışlara karşı da küresel bir işbirliği gerekiyor.

Ülkelerin hem iklim değişikliğinin şiddetli etkilerini azaltmak hem de sellere karşı gelişmiş erken uyarı ve dayanıklılık önlemleri geliştirmek için birlikte çalışmaları gerektiğine dikkat çeken iklim uzmanları, uluslararası iş birliği ve bilgi paylaşımının önemine dikkat çekiyor.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete