Alman Belediyeler Birliği, politikacılara seslenerek, çöplerin masraflının adil dağılımının sağlanması ve plastik ürün üreten şirketlerin masraflardan üzerine düşen payı alması için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
DW Türkçe‘nin haberine göre, Federal Çevre Bakanlığı’nın Yerel Yönetimler Birliği ile birlikte yaptırdıkları araştırma, sadece izmaritlerin temizlenmesi için ayrılan yıllık bütçe 225 milyon euro olduğunu ortaya koydu. Tek kullanımlık plastik kahve bardakları için harcanan miktar ise yaklaşık 120 milyon euro.
Söz konusu verileri sunan Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze şimdiye kadar sokakların ve parkların temizlenme masraflarının vatandaşların ödediği vergilerden karşılandığını belirtti ve adil bir dağılım olabilmesi için gelecekte vatandaşın yükünü azaltacak, plastik üreticisi şirketlerin masrafları üstlenmesini sağlayacak bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.
Schulze, masrafların dağılımını adil kılmanın yanısıra yeni sistemin çevreye katkısının daha fazla olması gerektiğini ve yerel yönetimlerin daha fazla temizlik personeli, yeni temizlik araçları, ilave çöp kovaları ve küllükler konmasını sağlaması gerektiğini de ifade etti.
Mainz kenti Belediye Başkanı ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Michael Ebling de tek kullanımlık plastik atıkların Almanya çapındaki çöplerin yüzde 20’sini oluşturduğuna dikkat çekti. Şimdiye kadar bunların toplanma ve temizliği ile yok edilmesinin sokak temizliği için toplanan vergi ve yerel yönetimlerin bütçesiyle karşılandığını, dolayısıyla faturasının halka kesildiğini belirten Ebling, belli plastik ürün üreticisi şirketlerin, yol açtıkları maddi zararın sonuçlarında pay sahibi olmalarının doğru bir adım olduğunu vurguladı.
Belediyelerin her sene ortalama 700 milyon euro harcayarak kentleri sigara izmariti ve plastikten temizlemeye çalıştığı Almanya’da, vatandaş başına yılda 140 litre çöp düşüyor. Bu çöplerin yüzde 40’ını tek kullanımlık plastik atıkların oluşturduğu bildiriliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…