Tarım-Gıda

Ali Ekber Yıldırım: Hazine arazilerine gelene kadar milyonlarca hektar boş arazimiz var

Yazar:
Yeşil Gazete

Tarım ve Orman Bakanlığı kullanılmayan hazine arazilerinin tarım alanında kullanılacağını duyurdu. Bu çerçevede başlatılan ve çiftçilere sunulacak olan programın adı “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi-Yazlık Ekiliş Programı“.

Program kapsamında atıl olan araziler çiftçilere bedelsiz kiralanacak ve çiftçiler bu alanlara hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri elde etmek üzere örnek ekimler yapacak. 21 farklı şehirde başlatılan pilot uygulamalarda, atıl duran hazine arazilerinin kullanıma açılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Bakanlık, her ne kadar bu alanlarda imarın söz konusu olmayacağı ve arazilerin tarım alanı olarak kullanılacağının altını çizse de, projenin zamanlaması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Hazine arazilerinden başlamak doğru değil

Türkiye‘de toplam iki  dört buçuk milyon hektar boş tarım arazi olduğunu söyleyen Dünya Gazetesi yazarı, tarım ve hayvancılık uzmanı Ali Ekber Yıldırım’a göre, koronavirüs salgınıyla mücadele edildiği bir dönemde sıranın hazine arazilerine gelmesi manidar:

Sanki bütün tarlalar sürülmüş, tüm tarım arazileri değerlendirilmiş de bir tek hazine arazileri kalmış gibi… Önce onlar değerlendirilsin.

Yıldırım, önyargılı olmamak gerektiğini, ancak niyet ne olursa olsun, zamanlamanın yanlış olduğunu söylüyor:

Bu süreçte gündeme getirilmesi bunun, evet amaç dışı kullanım ihtimalini de akla getirmiyor değil. Bu dönemde çiftçiye üretim yaptığı tarlasında destek olunması lazım ekim ve hasatın yapılmasında, sonra mevsimlik işçiler konusu var… Böyle bir dönemde hazine arazilerini tartışma konusu yapmak çok doğru gelmiyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni proje olarak kullanılmayan hazine arazileriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile değerlendirme yaptıklarını kaydetti. Bakan Pakdemirli şunları söyledi: “Başlangıçta 9 milyon metre kare bir alan tahsis ettiler. İllerle de konuştuk, özel bir çalışma yapıyoruz. İhtiyaç olan yerlerde biz bunların bizim üzerimizden kira bedeli ve ecrimisil bedeli alınmadan tahsisi yolunda gerekli tedbirleri alacağız. Yakında başlatıyoruz. Aşama aşama devam edecek.”

Öncelik hububat, baklagil ve yem bitkilerinde

Pakdemirli hangi ürünlerin ekileceği ile ilgili de şöyle konuştu:

“Öncelik hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yazlık ekime uygun yem bitkileri başta olmak üzere stratejik ürünlerin ekimi için araziler kullanılacak. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin gözetim ve kontrolünde yapılacak. Atıl araziler tohumla buluşarak tarımsal hasıla artırılacak ve milli ekonomiye katkı sağlayacak. Bu pilot çalışmanın sonuçları doğrultusunda başarıya ulaşması durumunda ülke genelinde de yaygınlaştırılarak. 1 metre kare boş kalmayacak şekilde tohum toprakla buluşturulacak. Hem çiftçi kazanacak hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024