Kategoriler: ManşetYerel

Akyaka, Azmaklarına sahip çıktı

Yazar:
Özlem Katısöz

Azmaklar, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Akyaka’nın kendine özgü, ekolojik olarak eşi benzeri olmayan doğal oluşumları. Her sene 60.000 ziyaretçinin geldiği, bereketli Gökova Körfezi’nin balıkçılık kaynakları için önemli bir üreme-büyüme alanı, yaz-kış su sıcaklığının 14-16 derecede olduğu, kuş ve balık türleriyle önemli bir sulak alan. Ancak, kanun kapsamında olmadığı için ziyaretçi ve işletmelerin sorumsuz uygulamalarıyla karşı karşıya. Bu tahribata kayıtsız kalmayan Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nun (AYYP) 2012’den beri yürüttüğü çalışmalar karşılığını buldu ve Azmaklar, Kıyı Kanunu kapsamına alındı.

Görsel: Derya Yıldırım
Azmaklar, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Akyaka’nın kendine özgü, ekolojik olarak eşi benzeri olmayan doğal oluşumları.

AYYP Akyaka’daki eylemlerine belediyenin orman içine çöp dökmesini protesto ederek başladı. Sonrasında Azmakları gündemine aldı çünkü 2012 yılında o zamanki Akyaka Belediyesi başlattığı Azmak Kıyı Peyzaj Projesi ile azmak çevresindeki sazlıkları kesmeye, nehir yatağını doldurmaya ve üzerinde ticari alanlar oluşturmaya başladı. Platform, konuyu gündemine aldı. Bir taraftan ilgili kurumlara dilekçe vererek olayın yasal-yönetsel kısmını takip ederken diğer taraftan da 2012 Kasım ayında ‘Azmak’ta Doğal Yaşam Yok Olmasın Sempozyumu’nu düzenleyerek tüm tarafları bir araya getirdi. Bu süreç sonunda ortaya çıktı ki Azmaklar Kıyı Kanunu kapsamının dışında olduğundan Belediyenin ve diğer işletmelerin neden olduğu tahribatlara karşı mücadele ederken yasal bir dayanak yok. Dolayısıyla AYYP mücadelesinin hedefine Azmakların Kıyı Kanunu kapsamına alınmasını koydu. Ve tüm bu çabaları sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı arazi incelemeleri ve aldığı karar sonucu Azmaklar Kıyı Kanunu kapsamına alındı.

AYYP sözcüsü Serdar Denktaş “Azmakların kıyı kanunu kapsamına alınması ile birlikte azmak kenarında faaliyet gösteren tüm işletmelerin (restoran, kafe, otel, otopark, vs) ve günübirlikçilerin azmaktaki canlıların doğal yaşam alanlarını işgal ve tahrip eden faaliyetleri artık yasaya aykırı durumda. Dolayısı ile yasanın gereği yerine getirilerek bu işgallere son verilmesi talep edilmeli. Bakanlık, Valilik, Kaymakamlık, Belediye;  hepsi sorumlu kurumlar. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar da yasaların işletilmesi için baskı uygulamalı” dedi.

Akyaka’nın Sesi  blogundan bakanlık kararına ve platformun diğer faaliyetlerine ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024