AKPM’nin ‘dezenformasyon yasası’na karşı raporu Genel Kurul’da kabul edildi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan ve Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler içeren rapor, bugün Genel Kurul’da tartışılarak kabul edildi.

Raporda, Türkiye’ye başta Meclis’te görüşülen “dezenformasyon yasası” olmak üzere, demokrasi ve insan hakları alanında sert eleştirilen yöneltiliyordu.

AKPM’nden ‘dezenformasyon yasası’na sert eleştiri: İfade özgürlüğüne engel

AKP’li üye Yıldız: Ayrımcılık var

AKPM Türk Heyeti Başkanı ve AKP milletvekili Ahmet Yıldız, raporun görüşmeleri sırasında Türkiye’ye karşı siyasi ayırımcılık yapıldığını iddia etti. Türkiye’de seçim sisteminin adil olduğunu ileri süren Yıldız seçim sistemiyle ilgili getirilen eleştirilere de karşı çıktı. Yıldız, Türkiye’nin AİHM kararlarına en fazla uyan Avrupa Konseyi üyelerinden biri olduğunu savundu.

AKP’li Serap Yaşar raporun çifte standart içerdiğini iddia ederken, diğer AKP milletvekili Emin Nur Günay da muhalefet tarafından “sansür” tasarısı olarak karşı çıkılan yasal düzenleme girişimini savundu.

HDP milletvekili Feleknas Uca ise Türkiye’de iktidarın hukuk devleti ilkelerini ve insan haklarını sürekli ihlal ettiğini vurguladı. İktidarın HDP’yi kapatma girişiminde bulunduğunu belirten Uca, bunu yaparak muhalefetin sesinin kısılmasının amaçlandığı görüşünü dile getirdi.

HDP milletvekili Hişyar Özsoy, iktidarın seçim öncesi partilerine ve diğer muhalefet üyelerine yönelik baskıyı artırmasından endişe ettiğini bildirdi.

İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye karar tasarısı, Genel Kurul oturumunda büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edilirken, AKP Parti milletvekillerinin sunduğu değişiklik önergeleri ise reddedildi.

İfade özgürlüğü, seçim yasaları, kapatma davaları…

Raporda, bazı maddeleri TBMM’de kabul edilen ‘dezenformasyon yasasına’ sert eleştiriler yöneltilmiş; Venedik Komisyonu’nun geçen hafta yayımladığı görüş metninde yer alan, tasarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne ‘engel’ teşkil ettiği yolundaki şikayetler de rapora eklenmişti.

AKPM, Meclis’e yasayı onaylamaması çağrısında bulunmuş; ayrıca Türkiye’ye AİHM kararlarına saygı göstermemesi ve 2023 seçimleri öncesi çıkartılan seçim yasası eleştirilmiş; HDP’nin devam eden kapatma davasıyla ilgili endişelere yer verilmişti.

Raporun sonuç bölümünde AKPM’den yeniden denetim sürecine alınan Türkiye’deki  demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemesi tavsiye edilmişti.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi