Mersin’in Gülnar ilçesindeki Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği (TBB)’nin itirazı üzerine Danıştay’da açılan davanın duruşması bugün Ankara’da görülmeye başlandı.
Duruşma öncesi Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Çevre Dostları Derneği (M. ÇEDO ) ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezinin (Tarsus ÇEKSAM ), yaptıkları açıklamada ÇED sürecinin hukuksuz ve antidemokratik bir şekilde yürütüldüğünü ve halkın itirazlarının dikkate alınmadığını vurguladı.
Bölge halkının yoğun protestoları sonucu, halkın katılımı toplantısı yapılmadan hazırlanan rapora tepki gösteren çevre dernekleri, görev alan kurumların görüşlerinin halktan gizlendiğini, sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının görüşlerinin dikkate alınmadığını bildirdi.
Akkuyu’da nükleer santralin yapılacağı alan
Avukat ve yaşam savunucusu Arif Ali Cangı, Twitter hesabından nükleer santral atıklarının yerin 300 metre altında depolanması gerektiğini, bu depoların 100 bin yıl kapalı tutulması gerektiğini kaydederek “Çocuklarımıza miras olarak nükleer atık mı bırakacağız?” dedi.
Çevre aktivistlerinin bilimsel verilere dayanak verdiği bilgilere göre, “nükleer santral yapılması halinde, 20 milyar litrelik deşarj suyu Akdeniz’i 2-6 derece ısıtacak. Isı artışı ve kullanılacak kimyasallar Akdeniz’in ekosistemini bozacak, bölgedeki turizm ve balıkçılık olumsuz etkilenecek.
Deprem bölgesinde yapılması planlanan santral, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerini, 1.derece doğal sit alanını, arkeolojik sit alanını ve önemli doğa alanlarını tehdit ediyor. Bu alanlar arasında Akdeniz foku yaşam alanları, önemli kuş alanları, Göksu Deltası sulak alanı, deniz kaplumbağası yuvalama kumsalları da bulunuyor. ”Akkuyu Fukuşima olmasın” diyen dernekler, Akkuyu Nükleer Santral projesinin iptal edilmesini istiyor.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe’deki “2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde termik santrallerde yoğun bir hareketlenme başladığını belirterek, güneş ve rüzgar enerjisinde çok önemli adımlar atılmaya başlandığını söyledi.
Erdoğan, “Şimdi nükleere giriyoruz. Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız” ifadesini kullandı.
(Bianet)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…