Kategoriler: EnerjiManşetTürkiye

Akkuyu NGS’nin üçüncü ünitesinin temeli törenle atıldı

Türkiye‘nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin (NGS) üçüncü ünitesinin temel atma töreni bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in video konferans katılımıyla gerçekleşti.

Törende açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu’nun, Türkiye’nin yeşil enerji hedefinin parçası haline geldiğini ileri sürdü ve santralin devreye girdiği zaman Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını kaydetti.

‘Çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz’

Temel atma töreninde konuşma yapan Vladimir Putin, nükleer enerji santralinin inşası sırasında en sıkı güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi; “Çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Santralle birlikte, Türkiye’nin ekonomisinin daha da büyüyeceğine işaret eden Putin, Türkiye’deki vatandaşların ucuz ve temiz elektrik kullanacağını bildirdi.

Geçen Aralık ayında Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından organize edilen bir toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol ise yeni dönemin rüzgarının yenilenebilir enerji kaynaklarından özellikle güneş enerjisinden yana eseceğini ilan etmiş ve nükleer enerjiye ekonominin değil, devlet(ler)in ilgi ve motivasyonunun olduğunu kaydetmişti.

‘Nükleer enerji maliyeti yüzde 26 arttı’

Nükleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan da nükleer enerjinin maliyetinin yüzde 26 arttığını belirtirken, nükleer enerjinin çevre dostu olmadığı belirtti:

Nitekim bu sene yayımlanan Nükleer Endüstri Durum Raporu da güneş enerjisinin maliyetinin yüzde 89, rüzgar enerjisinin maliyetinin yüzde 70 azaldığını, buna mukabil nükleer enerjinin maliyetlerinin yüzde 26 arttığını gösteriyor. Burada Fatih Dönmez‘in kendisi de ‘Nükleer enerjinin çevre dostu olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz’ diyerek nükleer enerjinin çevre dostu olmadığını ve nükleer enerjiyi çevre dostu göstermenin çok gayret gerektiren bir durum olduğunu teslim etmiştir.”

Dördüncü reaktörün temeli seneye atılacak

Törende konuşma yapan bir diğer isim ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Erdoğan, yeni bir eseri Türkiye’ye kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyerek, önümüzdeki sene de santralin dördüncü reaktörün temelinin atılacağını kaydetti.

Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok ülkenin kriz yaşadığı salgın döneminde Türkiye’nin 1,8’lik bir büyüme gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

‘Muhteşem eser hayırlı olsun’

Yenilenebilir enerjiye de büyük önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sıfır emisyonla çalışan ve çevreye zarar vermeyen nükleer enerjiyi üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Santralin, Türkiye-Rusya işbirliğinin sembollerinden biri haline geldiğinin altını çizen Erdoğan, yeni işbirliklerinin de olacağına işaret etti ve son olarak, “Muhteşem eser Türk milleti ve Rus halkına hayırlı olsun” dedi.

‘Akkuyu NGS dünyaya hayırlı olmayacak’

Erdoğan’ın nükleer enerji santraliyle ilgili sözlerini de değerlendiren Demircan, şu noktalara dikkat çekti:

‘Muhteşem eser Türk milleti ve Rus halkına hayırlı olsun’ denilmiş olması ise Türkiye’nin maddi manevi yükümlülük altına girdiği bu projenin aslında Rusya lehine yapıldığının bir bilinç altı itirafıdır. Zira 15 yıl boyunca kilovatsaati 12,35 centten satılacak olan elektriğin ki 15 yıl sonra bu fiyatın daha da artmayacağının garantisi yoktur, proje maliyeti olan 20 milyar doların 70 milyar dolar kazanmak üzere yatırıldığının da göstergesidir. Ne var ki Fukuşima Nükleer Felaketi’ni 10. yılında bile konuştuğumuz şu günlerde Akkuyu NGS değil Türk halkına, Rus halkına dünyaya hayırlı olmayacaktır!”

Santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olacak 2023’te devreye girmesi planlanıyor. Kalan üç ünitenin ise birer yıl arayla 2026’ya kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Yeşiller Partisi: Rüzgar ve güneş ucuzlarken bu yatırım dünyaya ters

Üçüncü reaktörün açılmasına bir tepki de Yeşiller Partisi’nden geldi. Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı Twitter hesabından “Bugün dünyayı ve enerji piyasasının gittiği yönü okuyabilen hiçbir yönetim nükleer santrallere yatırım yapmaz” dedi.

Santralin iddia edildiği gibi, 2023’te açılması halinde, 2028’e kadar Rusya’ya para kazandıracağını kaydeden Urbarlı, güneş ve rüzgar enerjisi giderek ucuzlarken, Türkiye’nin 2038’de kat kat pahalı bir nükleer riskle karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti. Urbarlı şu ifadeleri kullandı:

“2021 yılında artık merkezi enerji santrallerine yatırım yapamazsınız! Çözüm merkezi olmayan temiz enerjidir. Çözüm enerji üretiminin yerelleşmesidir. Çözüm Rusya’nın Mersin’e nükleer santral kurup bize elektrik satarak para kazanmasını başarı gibi sunan zihniyetten kurtulmaktadır.”