Kategoriler: İklim KriziManşet

Akdeniz suları, tarihinin en yüksek sıcaklığına ulaştı, okyanus sıcaklığı 38 dereceyi buldu

Akdeniz suları, Avrupa‘yı kasıp kavuran sıcak dalgalarının ortasında geçen pazartesi günü şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığına ulaştı .

Avrupa Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S), Akdeniz için ortalama Deniz Yüzeyi Sıcaklığının (SST) Pazartesi günü 28.4C olduğunu doğruladı. Bir önceki rekor 23 Ağustos 2003’te 28.25C ile kırılmıştı.

Copernicus’a göre, küresel deniz yüzeyi sıcaklığı Haziran ayında benzeri görülmemiş yüksek seviyelere tırmanarak, Birleşik Krallık ve İrlanda da dahil olmak üzere gezegen genelinde yerel deniz sıcak dalgalarını tetikledi: Baltık Denizi, Japonya Denizi, Yeni Zelanda açıklarında Pasifik Okyanusu ve Madagaskar’a yakın batı Hint Okyanusu suları şimdiye dek görülmemiş biçimde ısındı.

Bu yılın başlarında yayınlanan bir araştırmaya göre, Akdeniz’deki önceki deniz ısı dalgaları bazı türlerin toplu ölümlerine yol açtı ve deniz ürünleri endüstrileri için kayıplara neden oldu . Fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan iklim krizinin etkileri artmaya devam ettikçe sıcak dalgalarının daha sık, daha yoğun hale gelmesi ve daha uzun sürmesi bekleniyor.

Avrupa’nın üzerine yerleşen kubbesi ise Yunanistan, İspanya, Sardinya, Sicilya ve güney İtalya’nın bazı bölgelerinde 45C’yi (113F) aşan, Türkiye‘de ise 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklara ve bundan kaynaklanan büyük orman yangınlarına,  kuraklığa, mahsul kıtlığına ve halk sağlığı açısından acil durumlara neden oluyor.

Bu yaz koşulları, bu yıl boyunca ve 2024’e kadar beklenen daha şiddetli etkilerle birlikte, hala gelişmekte olan El Nino iklim modeli tarafından güçlendiriliyor.

Temmuz ayının ilk haftası, gezegenin kayıtlardaki en sıcak haftasıydı. İklim bilimcilerinin uyardığı endişe verici 1.5 derecelik dönüm noktasının da muhtemelen yakında “devrileceği” öngörülüyor.

Güncel Akdeniz su sıcaklığı haritası.

Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi’ne göre, kıtanın bu yaz daha aşırı sıcaklarla karşılaşması da olası.

İklim krizi: Yaklaşan El Niño ile Kuzey Atlantik’te deniz yüzeyi sıcaklıkları rekor kırdı
İklim krizi: Akdeniz Havzası küresel ortalamadan 1,5 kat daha hızlı ısınıyor
İklim krizi: Okyanus yüzey sıcaklıklarının rekor kırmasıyla aşırı hava olaylarında artış bekleniyor

38 derece okyanus

Öte yandan ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi de (NOAA) Florida eyaletinin güneyindeki Manatee Körfezi‘nde su sıcaklığını 38,38 derece olarak ölçtü. Kuzey Atlantik bölgesinde, okyanus sularındaki sıcaklığın eylül boyunca artacağı belirtildi.

Uzmanlara göre ölçülen sıcaklık küresel bir rekor olabilir.

Florida kıyılarında okyanus sıcaklığının mevsim normallerinin üstündeki artışla “eşi benzeri görülmemiş” sıcaklar kaydedildiğini aktaran NOAA kaynakları, en son 24 Temmuz’da ölçülen 38,38 dereceyle yeni bir küresel rekor kırılmış olabileceğini kaydetti.

NOAA, Kuzey Atlantik bölgesindeki okyanus sularındaki sıcaklık dalgasının eylül ayı boyunca artacağını tahmin ederek, su sıcaklıklarındaki artışın yıl sonuna kadar sürme ihtimali olduğunu bildirdi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete