Utanma duygusu yalnızca insana mahsus bir özellik diye düşünenlerdenseniz size bir haberimiz var.
Ağaçlar da utanıyor ya da diğer bir deyişle söylersek özellikle tropikal bölgedeki ağaçların en tepesindeki dalların birbiri ile temas etmemesi bu şekilde adlandırılıyor.
Bazı ağaçların tepe taçları etraflarındaki diğer ağaçların tepe taçlarıyla temas etmezler ve aşağıdan yukarıya doğru bakıldığında bu ağaçlar arasında belirgin bir sınır görünür.
Oksijen.ist’in aktardığına göre özellikle tropikal ormanlarda daha sık görülen bu duruma ağaç utangaçlığı (tree shyness) ya da tepe taçı utangaçlığı (crown shyness veya canopy shyness) deniliyor.
Bu durumun neden ortaya çıktığıyla ilgili ise değişik teoriler var.
Işık rekabetinden kaçınmak, temas yoluyla dal kırılmalarından kaçınmak ya da böcek veya mantar zararlarının yayılmasını önlemek bu teorilerden bazıları olsa da doğruluğu kanıtlanmış net bir bilimsel açıklama henüz yok.
(Oksijen.ist)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…