Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 1498’e yükseldi. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyordu ancak artçıların ardından Kahramanmaraş merkezli yeni bir deprem daha meydana geldi. Son deprem 7,6 şiddetinde yaşandı. Sarsıntı birçok ilden hissedildi. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Adıyaman oldu. Adıyaman aynı zamanda yoğun kar yağışı nedeniyle oldukça zorlu saatler geçiriyor.
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, bölgedeki yıkımı Yeşil Gazete‘ye anlattı:
“Maalesef durum çok vahim. Organize oluyoruz. Enkaz altındaki vatandaşlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Çok sıkıntı var. En az 300-400 yıkılmış bina merkezde var.”
Kendilerine gelen bilgilere göre kentte 150’ye yakın can kaybı olduğunu aktaran Kılınç, yaralılarla ilgili sayı vermenin ise çok zor olduğunu aktardı. Şehirde en ağır etkilenen yıkım ise merkezde, Gölbaşı ve Çelikhan‘da yaşandı.
Adıyaman Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Erdal Yavuz ise Yeşil Gazete’ye bölgedeki yıkımlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Çok sayıda bina yıkıldı. Ölü sayısı çok fazla. Artçılar devam ediyor. [Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi] Hastanenin bir kısmında hasar vardı. Yine yaralılara müdahale edilebiliyordu, ameliyathanelere alınan, servislere alınan hastalar vardı. Çok sayıda ölü ve yaralılar mevcut. Burada tek Eğitim ve Araştırma Hastanesi var. Alternatif yok. Ölü ve yaralılarla ilgili sayı çok fazladır. Acillerde insan sayısı epey bir fazlaydı.”
Binalarının sağlam olduğunu ve kendilerinin çıkabildiğini aktaran Dr. Erdal Yavuz, çok sayıda yıkılan bina olduğunu belirtti. Dr. Yavuz, Adıyaman Bulvarı‘nda çok hasar olduğunu, yolun kapalı olduğunun ve Eski Çarşı diye ifade edilen merkezdeki bölgenin de depremde zarar gördüğünün bildirildiğini aktardı. Dr. Yavuz, şunları ifade etti:
“Eski-yeni yapı fark etmeden tüm binalar hasar aldı. Köyler çok kötü durumda. Toprak evler var hala, toprak evler yıkıldı.”
Arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bölgede de zorluklar olduğunu aktaran Dr. Yavuz, “Her yere aynı anda ulaşılamıyor. Hastaneler çok yoğun. Yardıma ihtiyacı var Adıyaman’ın.” dedi.
Kentte elektrik hala yok. Vatandaşlar telefonlarındaki mobil veriyle internete erişim sağlayabiliyor. Onun dışındaysa kentte internet de yok.
Öte yandan Adıyaman Belediyesi’nin binası da deprem anında yıkıldı. Dr. Yavuz, çadırların kurulacağı bölgede, çadır hastanelerinin dahi hasar gördüğünü aktardı. Dr. Yavuz son olarak şunları dile getirdi:
“Hem gıdaya, hem sağlık personeline, hem barınmaya, hem de ısınmaya ihtiyacımız var.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…